Gulzige zangvogels kosten provincie Utrecht bijna anderhalve ton

© RTV Utrecht
UTRECHT - De provincie Utrecht is bijna anderhalve ton kwijt aan schadevergoedingen voor fruittelers. Mezen en andere zangvogels pikken de appels en peren in de Kromme Rijnstreek kapot. Omdat de dieren beschermd zijn mogen de telers ze niet verjagen.
Fruitboeren zeggen dat de zangvogels voor duizenden euro's aan fruit vernielen. De beestjes nemen kleine hapjes uit de vruchten, die daardoor gaan rotten en het andere fruit aansteken.

VRAATSCHADE

De provincie zegde eerder deze maand toe een groot deel van het verlies te compenseren en ook de proceskosten te betalen die telers maakten om hun geld te krijgen. De schadeclaims gaan niet alleen over dit oogstjaar. Ook de vraatschade van 2016 en 2017 wordt voor zestig procent vergoed.
Eerder gingen fruittelers in beroep tegen het afschaffen van de compensatieregeling. De Raad van State stelde hen in het gelijk, maar de provincie Utrecht nam veel tijd om het beleid aan te passen.

CLAIMS

De schade aan de Utrechtse oogst wordt geschat op ongeveer 100.000 euro. Omdat de claims nog ingediend moeten worden kan dat ook hoger uitvallen. De proceskosten zijn 80.000 euro, omgerekend 300 euro per teler.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.