Crowdfunding gestart om docu over fusie FC Utrecht te maken

Van links naar rechts: Andries Nagtegaal (DOS), documentairemaker Robbert Bleys, Teus Huygens (VELOX), Wim de Jongh (ELINKWIJK)
Van links naar rechts: Andries Nagtegaal (DOS), documentairemaker Robbert Bleys, Teus Huygens (VELOX), Wim de Jongh (ELINKWIJK) © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "t Is mijn club in het hart van het land, er is altijd wat moois aan de hand. Rood en wit waar ik zoveel van hou. FC Utrecht ik blijf je trouw". En dat trouw blijven doen veel supporters sinds FC Utrecht bijna 50 jaar geleden werd geboren uit DOS, Velox en Elinkwijk.
Voor filmmaker Robbert Bleys is het zelfs de reden om een documentaire te maken over de Utrechtse club: FC fUsie. "Het is toen niet allemaal zonder slag of stoot gegaan. Het is door de gemeente er een beetje doorheen geduwd. En ik raakte er steeds meer gefascineerd door en ja, toen wilde ik dus deze documentaire maken", aldus Bleys.
Er is alleen één kink in de kabel. Er is nog heel wat geld nodig zodat er ook oude beelden aangekocht kunnen worden en om dat te realiseren is een crowdfunding gestart.
Een trailer van de documentaire FC fUsie.
Bleys: "Ik heb al wat geld gehad van fondsen en daardoor hebben we wat oud-spelers opgezocht en gefilmd. Maar ik heb nog geld nodig om het af te maken. Ik wil een hoop archiefmateriaal gebruiken en dat kost een hoop geld om allemaal rechten te kopen. Hopelijk kunnen we op deze manier de boel afmaken."
Teus Huygens, oudgediende van Velox, is ook te zien in de docu. Hij is al geïnterviewd en hij vindt vooral dat het voetbal erg anders is geworden vergeleken met zijn tijd. "Wij hadden vroeger vijf aanvallers en geen twee aanvallers en vijf verdedigers. We hadden uitslagen van 4-3, 5-3 en 6-4. Dat was echt heel normaal. Het was aanvallend voetbal waarbij je zelf moest nadenken."

AANVALLEND VOETBAL

Voetbal-icoon Wim de Jongh van Elinkwijk valt hem bij. Hij speelt geen rol in de documentaire. Maar in de studio van RTV Utrecht vertelde hij wel dat hij het mooi vindt dat alles nu vastgelegd gaat worden.
De liefde voor het spelletje is hij ook zeker nog niet verloren. De Jongh: "Ik was spits. En als ik tegenwoordig zie hoe ze kansen krijgen en die niet benutten, dan moeten ze wel meer oefenen. Wij kregen echt met de Engelse school te maken en dat is ook het beste. Ik kijk graag naar Engels voetbal. Het zit nog steeds in mijn hart."
Een gesprek over de voetbalfilm met de maker en voetbaliconen van DOS, Velox en Elinkwijk.

FC UTRECHT

De fusie tussen de drie clubs was bedoeld om het voetbal in Utrecht op een hoger niveau te tillen. Want de clubs zaten in financiële malaise. Nu is dat wel anders met suikeroom Frans van Seumeren aan het roer.
Andries Nagtegaal, voormalig speler van DOS, vindt dat het voetbal van FC Utrecht sinds de fusie ook heel anders is geworden. "Ik vind het voetbal veel beter geworden. Ik ga elke keer bij Utrecht kijken en kijk zuiver naar het voetbal. Je kan het niet meer terugdraaien, het is gewoon zo. Je moet met de tijd mee."
Er is genoeg materiaal verwerkt in de docu.
Er is genoeg materiaal verwerkt in de docu. © RTV Utrecht
De documentaire moet begin volgend jaar in première gaan in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Ook zal FCfUsie waarschijnlijk op RTV Utrecht worden uitgezonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.