Verbod Stint: hoe vervoeren we onze kinderen en de post?

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Nu de minister vanaf morgen een verbod heeft afgekondigd op het gebruik van de Stint, moeten de gebruikers snel creatief aan oplossingen denken. Naast de kinderopvang moet bijvoorbeeld ook PostNL actie ondernemen.
Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang waren veel buitenschoolse opvangen al voorbereid op het nieuws uit Den Haag. "Vanavond moeten we even improviseren. Dat hebben we naar al onze leden gecommuniceerd", zegt woordvoerder René Loman. "We hebben vertrouwen dat dat helemaal goed gaat komen."

ALTERNATIEF VERVOER

In onze regio wordt bij onder andere Topkids en BSO Buiten spoedoverleg gehouden. Voor de hand ligt om busjes in te zetten, maar ook goedkopere oplossingen als de fiets en lopen moeten volgens Homan uitkomst bieden. "Dat kan alleen wanneer de verkeerssituatie het toelaat", benadrukt hij.
Over wie dat vervoer gaat betalen wil Loman nog niet nadenken. "Als je een Stint gebruikt of leaset zijn daar ook kosten aan verbonden. Het is nu zaak om voor morgen in ieder geval een oplossing te hebben."

POSTNL

De postbodes gaan morgen met bakfietsen en dieselbusjes werken, zo laat PostNL weten. Een woordvoerder vertelt dat er 79 Stints door het bedrijf worden gebruikt. De gevolgen zijn daarom beperkt. De elektrische bolderkar wordt ingezet voor haal- en brengritten bij zakelijke klanten en daarnaast in Amsterdam en Leeuwarden ook voor pakketbezorging.

VOORBARIG

De maker van de Stint, Bilthovenaar Edwin Renzen, noemt het besluit van de minister tegenover de NOS voorbarig: "Er is geen onderzoek gedaan naar het wrak. Ze gaan uit van een werkhypothese, maar dat zou geen aanleiding moeten zijn om per direct alle Stints te verbieden op de openbare weg."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.