Meerkerk wil kerst 2019 in de kerk vieren

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
MEERKERK - In Meerkerk heeft de Hervormde Kerk al jaren ruimte tekort. Daarom is meer dan tien jaar geleden begonnen aan het plan om de kerk in de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden uit te breiden. Begin dit jaar werd gestart met werkzaamheden maar al snel werd het werk stilgelegd

SKELETTEN

In de grond lagen zoveel skeletten dat er gekozen moest worden om te stoppen met de plannen van de uitbouw van de kerk. Voorzitter van de bouwcommissie Marcel van Leeuwen vertelt: "We gingen graven en al bij de eerste bakken grond kwamen we skeletten tegen en dat hield maar niet op. Het ene skelet na het andere. Voor de kerk hebben ze wel vijf skeletten boven elkaar gevonden. Toen waren ze nog niet eens op diepte en er zaten er nog meer onder."
Toen het werk werd stilgelegd waren er al 110 skeletten gevonden. "Het kostenplaatje ging zo hoog uitpakken, dat konden we niet betalen. Dat kon wel tonnen gaan kosten", zegt Marcel van Leeuwen. Een skelet opgraven en onderzoeken kan namelijk wel ongeveer 700 euro per skelet kosten.

AANGEPAST

Na de vondst van de skeletten is het ontwerp van de uitbouw van de kerk aangepast. Eerst zou er een souterrain gebouwd worden in de uitbouw waardoor veel grond weggegraven moest worden. Nu is gekozen om boven op de grond met de archeologische vondsten te gaan bouwen. Om te zorgen dat er niets wordt kapotgemaakt is vandaag onderzocht of de plekken voor de palen van de funderingen geen oude kerkmuren raken.
Marcel van Leeuwen is samen met de archeoloog van de gemeente Zederik vanmorgen aan de slag gegaan om de plekken voor de heipalen 'voor te boren.' Met een prikstok hebben ze in de grond gevoeld wat ze tegenkomen bij het heien. Op een aantal punten zijn de plekken voor de palen een stukje verzet. Maar volgens van Leeuwen moet dat geen problemen op gaan leveren voor het verdere verloop van de bouw.
Het ene na het andere skelet werd bovengehaald van onder de kerk

GROTE GEMEENSCHAP

De kerk in Meerkerk is zo'n 22 keer per jaar overvol, zegt van Leeuwen. "Zeker als er drie kinderen tegelijk worden gedoopt is de kerk te klein." De eerste uitbreidingsplannen van de kerk zijn al uit 2004. Van Leeuwen: "In Meerkerk is een hele nieuwe wijk bijgebouwd. Daar zijn veel jonge gezinnen komen wonen uit omliggende dorpen. Die jongeren zijn ook vaak gewend om naar de kerk te gaan. We voorzagen al langer dat we ruimte tekort zouden krijgen."
Na de verbouwing heeft de kerk meer zitplaatsen. Van 365 vaste zitplaatsen gaat de kerk naar 460 plaatsen. En als er ook stoelen worden neergezet in de andere ruimtes kunnen er straks 600 mensen in de kerk.
De kerk krijgt ook drie toiletten, een mindervalidetoilet en een keukentje. Ook wordt de kerk voorzien van een ontvangstruimte en een garderobe. Volgens van Leeuwen is dat laatste erg nodig. "Nu kunnen maar 25 mensen hun jas ophangen, de rest van de kerkgangers zit met hun jas aan in de kerk."

VONDSTEN

De archeologische vondsten die zijn gedaan in Meerkerk worden naar verwachting in het voorjaar van 2019 tentoongesteld.
Eric van der Kuijl, archeoloog van de gemeente Zederik vindt het interessant wat er in de grond allemaal te vinden is. Op de plek waar de uitbouw komt heeft namelijk ooit eerder al een kerk gestaan. "Je ziet delen van de pilaren die het dak van de oude kerk hebben gedragen. Die zijn uit de 15e eeuw. Dieper nog liggen nog meer muren. Tijdens het voorboren komen we die ook tegen." Dat betekent dus dat er nog eerder ook een kerk gestaan moet hebben.
Een aantal complete skeletten wordt onderzocht. Archeoloog Eric van Zuijl:" Er wordt gekeken naar leeftijd bij overlijden en of de mensen gezond geleefd hebben,. Ze kunnen ook zien of de mensen bepaalde ziektebeelden hadden." Zo kan er iets verteld worden over hoe de bevolking hier heeft geleefd.

KERST 2019

De kerk wordt met vrijwilligers gebouwd zegt Marcel van Leeuwen. "Daarom zal er voor de bouw iets meer tijd uitgetrokken worden. Maar het mooie is dat de kerk dan nog meer een project van het dorp wordt." Als alles volgens plan verloopt hoopt van Leeuwen dat in 2019 de kerstdienst in de nieuwe kerk gevierd kan worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.