Zeven arrestaties bij invallen in Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Tiel, reden nog onbekend

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN/UTRECHT - Arrestatieteams van de politie hebben vanmorgen invallen gedaan bij huizen in Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Tiel. Daarbij zijn zeven mannen van 25 tot 46 jaar aangehouden. De politie heeft nog niet bekend gemaakt van welke criminele activiteiten ze worden verdacht.
Verslaggever Peter Huting meldt dat aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein zwaarbewapende agenten een appartement op de eerste verdieping van een van de flats zijn binnengedrongen. "Buurtbewoners zagen agenten met maskers en wapens op hun galerij lopen", zegt Huting, die de indruk heeft dat de buurt erg is geschrokken van de actie. In de wijk reden de hele ochtend meerdere politievoertuigen rond en bij de flat stonden vervaarlijk uitziende politieagenten te posten.

POLITIEMACHT

De invallen werden aangestuurd door de landelijke eenheid van de politie. Woordvoerder Thomas Aling zegt tegen RTV Utrecht dat er acht huizen zijn doorzocht. De politiemacht die rond de flat in Nieuwegein stond opgesteld was volgens Aling bedoeld om de rechercheurs te beschermen. Bewoners mochten het gebouw gewoon in en uit.
Voor de huiszoekingen hebben we beveiliging ingeschakeld, want het is wel een ander soort onderzoek dan anders.
Thomas Aling, woordvoerder landelijke eenheid politie
Over de aanleiding voor de invallen doet de politie nog geen mededelingen. "We moesten snel bij de panden naar binnen", zegt Aling. "We hebben arrestatieteams ingezet om de aanhoudingen veilig te verlaten verlopen. Voor de mensen die de huiszoekingen doen hebben we beveiliging ingeschakeld, want het is wel een ander soort onderzoek dan anders."
Politiewoordvoerder Thomas Aling over de invallen in de regio

POLITIEWAGENS

Een bewoonster van de flat werd vroeg wakker van de actie. "Ik zag lichten schijnen op het gras en allemaal politiewagens rijden, maar ik heb geen idee wat er aan de hand is", zegt ze tegen RTV Utrecht.
Toch is ze niet verrast door de actie. "Er gebeurt hier de laatste tijd wel meer. Een paar weken geleden is de politie ook bij de flat aan de overkant binnengevallen."
MOCRO-MAFFIA
Diverse media berichten dat de actie is gericht tegen de zogenoemde 'mocro-maffia'. Kopstuk Redouan Taghi uit Vianen staat op de nationale opsporingslijst en heeft veel familie in de regio. Hij zou opdracht hebben gegeven voor meerdere liquidaties in het criminele circuit. Het Openbaar Ministerie heeft 25.000 euro uitgeloofd voor de tip die tot zijn arrestatie leidt.
De politie wil vooralsnog alleen kwijt dat het om een lopend onderzoek gaat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.