RIVM ziet meer meldingen van voedselvergiftiging

© Pixabay
BILTHOVEN - Meer mensen hebben vorig jaar gemeld dat ze ziek zijn geworden van voedselinfecties en vergiftigingen. Ook zijn er meer ziekte-uitbraken geregistreerd, meldt gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven. Het norovirus kwam het meeste voor.
De meeste infecties ontstaan doordat er niet hygiënisch wordt gekookt, bijvoorbeeld door rauw vlees met ander voedsel in aanraking te laten komen. Het norovirus wordt genoemd als de grootste boosdoener. Ook werden mensen ziek door infecties met salmonella en de campylobacter-bacterie.
In 2017 werden in totaal 666 uitbraken van infectieziekten geteld, waarbij 2995 mensen ziek werden. Een jaar eerder werden 2731 mensen ziek van 594 uitbraken.
Van een uitbraak is sprake als twee of meer mensen ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. Kanttekening bij de cijfers is dat het om het aantal meldingen gaat. Of er daadwerkelijk meer mensen ziek zijn geworden is lastig vast te stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.