GroenLinks wil rookvrije ruimtes in de stad

© Peters Hotnews
AMERSFOORT - GroenLinks in Utrecht wil de rookvrije zones in de stad uitbreiden. Niet alleen scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen moeten rookvrij zijn, maar ook de ruimten daar omheen, vindt de partij.
Afgelopen week verscheen de gemeente Groningen in het nieuws als de eerste Nederlandse stad die gedeeltelijk rookvrij wordt door het instellen van rookvrije zones in de publieke ruimte. Het gaat om enkele tientallen straten, stoepen en bushaltes, die grenzen aan ziekenhuizen, scholen, theaters, kinderdagverblijven en speeltuinen. GroenLinks wil dit ook in Utrecht invoeren en heeft er raadsvragen over ingediend.
"GroenLinks vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren de kans krijgen om gezond op te groeien in een rookvrije omgeving", zegt raadslid Marcel Vonk. "Steeds meer scholen, speeltuinen en sportverenigingen zijn inmiddels rookvrij, maar de stoepen en straten er direct omheen niet. GroenLinks wil dat het mogelijk wordt deze publieke ruimte ook als rookvrij aan te wijzen, zodat kinderen en jongeren uit de buurt kunnen blijven van de verleiding."
In maart 2018 heeft Utrecht zich aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij, die zegt te streven naar "het realiseren van een rookvrije generatie." Ondertussen zijn er in Utrecht al rookvrije sportverenigingen en schoolpleinen. GroenLinks vraagt zich af of het college nu bereid is om "pro-actief stappen te zetten en rookvrije gebieden in de stad aan te wijzen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.