Brunner door de bocht: Dat dit mag, zonder vaarbewijs!

Edo in de boot.
Edo in de boot. © RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - Wist u dat u zonder vaarbewijs een boot van maximaal 15 meter mag varen? Edo stapt in de boot bij botenverhuurder Peter Nijhuis. Om veilig zelf achter het stuur te zitten zijn er nogal wat dingen die je moet weten en Edo verbaast zich erover dat er geen vaarbewijs nodig is om de boot te kunnen besturen.
Peter: "Een voorwaarde om te varen zonder vaarbewijs is wel dat de boot onder de 15 meter lang is en dat hij niet harder dan twintig kilometer per uur gaat." Om mensen een veilige vaart te bieden geeft Peter zelf een halve dag instructie aan de mensen die bij hem een boot huren, maar dat is dus niet verplicht.
Wanneer ze het ruwe Amsterdam-Rijnkanaal opvaren stapt Teus Brouwer van Rijkswaterstaat aan boord voor wat extra tips. Teus: "Dit kanaal is het drukst bevaren kanaal van de wereld. Je moet je heel erg bewust zijn van je positie op zo'n grote vaarweg met zoveel beroepsvaart. Daarnaast zijn er nog allerlei andere dingen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld de dode hoek die zo'n groot binnenvaartschip heeft is enorm."
Tijdens de vaartocht vanuit IJsselstein naar de binnenstad van Utrecht passeert Edo verschillende bruggen en sluizen die soms met de hand en soms automatisch bediend worden. Edo: "Het is toch wel een heel goed georganiseerd gebeuren. Dat wij als twee 'malloten' een beetje gaan varen en dan gaan er sluizen open en bruggen omhoog, allemaal voor ons!"
Brunner door de Bocht wordt dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Brunner door de Bocht: varen zonder vaarbewijs

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.