Einde dreigt voor jarenlange oliebollentraditie Loenen

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
LOENEN AAN DE VECHT - De oliebollenactie in Loenen aan de Vecht dreigt na tachtig jaar te verdwijnen. De hal waar de oliebollen worden gebakken, gaat tegen de vlakte.
Als er niet snel een nieuwe ruimte wordt gevonden, valt het doek voor het Loenense oliebollenfestijn, een traditie die al jarenlang ingezet wordt voor het goede doel.
In Loenen en omgeving worden al meer dan tachtig jaar oliebollen gebakken
"Als dat gebeurt dan gaan we met zijn allen huilen", vertelt Joop van den Bos, die al jaren meebakt. "Dat vinden we echt niet leuk. Het is een hele sociale gebeurtenis. Je komt elkaar iedere keer weer tegen, het is gezellig. Soms praten ze meer dan dat ze bakken, maar het komt altijd goed."

30.000 OLIEBOLLEN

Dit jaar gaan er op dinsdag en woensdag zo'n 30.000 oliebollen het vet in. De opbrengst van de bollen gaat naar het goede doel: ouderen die een dagje uit kunnen.
De actie is ooit ontstaan toen een wijkverpleegster, die altijd ouderen in de buurt hielp, panne kreeg met haar auto. De buurt bedacht toen de oliebollenactie om geld voor haar in te zamelen. Daardoor kon ze haar auto repareren en verder gaan met haar welzijnswerk.

VERGUNNING

Nu wordt er dus gezocht naar een nieuw onderkomen voor het bakken. Op de plek van de huidige bakhal komen appartementen en een nieuw onderkomen is nog niet gevonden.
"Er zijn op zich wel locaties in de omgeving, maar dan zitten we weer met rieten daken en daar geeft de brandweer geen vergunning voor. Dus het is ontzettend zoeken naar ruimte", vertelt bestuurslid Ans de Kuijer.

PLEZIER

Vrijwilliger Joop hoopt toch dat er snel wat wordt gevonden. Voor hem is olliebollen bakken in oktober vaste prik. "We doen dit met zoveel plezier en het is voor een heel goed doel."
Wie nog een geschikte schuur of hal heeft, liefst in Loenen of omgeving, mag zich melden. Mail dan even naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.