RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

OM: verdachte van moord op broer kroongetuige wilde meer liquidaties uitvoeren

NIEUWEGEIN - Shurandy S., die wordt verdacht van de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., stond mogelijk op het punt een nieuwe moordopdracht aan te nemen. Dat zei de officier van justitie voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een voorbereidende zitting in het proces tegen de 40-jarige Hilversummer.

De broer van Utrechter Nabil B. werd op 29 maart doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Volgens het OM is in het onderzoek een link gevonden tussen S. en de groep rond de beruchte crimineel Ridouan Taghi, die internationaal wordt gezocht vanwege het geven van liquidatie-opdrachten.

VERGEZOCHT

Bij Shurandy S. thuis zijn twee beveiligde PGP-telefoons aangetroffen, die pas na de liquidatie van de broer van B. zouden zijn geactiveerd. Verder zou de huur van de garagebox waar de vluchtauto stond opgesteld, enkele dagen voor de moord in Amsterdam-Noord zijn verlengd.

De verdachte reageerde op de zitting niet op de beschuldiging. Zijn advocaat Juriaan de Vries noemt het vergezocht. "Dat er een link is met een groepering klopt. Mijn cliŽnt heeft bekend en heeft aangegeven in opdracht van anderen te hebben gehandeld. Maar het gaat te ver de bevindingen te koppelen aan een specifieke groep en het voornemen een nieuw misdrijf te plegen", zei hij.

VERGISMOORD

Kroongetuige Nabil B. stapte vorig jaar naar justitie na een liquidatie in Utrecht, waarbij de verkeerde werd doodgeschoten. Hij kreeg wroeging en werd bovendien bedreigd door de organisatie achter de 'vergismoord'. Die zou zijn aangevoerd door Taghi en diens rechterhand SaÔd Razzouki, die ook internationaal wordt gezocht.

Zes dagen nadat B. als kroongetuige werd gepresenteerd, werd zijn broer doodgeschoten. S. wil die dag 'in gesprek gaan met de rechtbank', zei zijn raadsman. Ook is hij bereid mee te werken aan psychologisch onderzoek.

De rechtbank in Amsterdam buigt zich op 13 december inhoudelijk over de moord. Dan komt het OM ook met een strafeis.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Lees ook
Nieuwsoverzicht