Utrechters voorstander uitbreiding statiegeld, gooien zelf nooit wat op straat

© RTV Utrecht
UTRECHT - Als het aan het RTV Utrechtpanel ligt, betalen we voortaan ook statiegeld voor blikjes en kleine petflesjes in de strijd tegen zwerfafval. 71 procent van de panelleden zegt daar voorstander van te zijn. Ongeveer een kwart van de panelleden vindt dat het statiegeldbeleid ongewijzigd moet blijven. De rest heeft geen mening of vindt dat het statiegeld helemaal moet verdwijnen.
In het panel zitten kijkers en luisteraars van RTV Utrecht. Aan dit onderzoek deden meer dan 700 mensen mee. Zij vulden een vragenlijst in over afval. Vandaag gaat het over zwerfafval en de vraag of een uitbreiding van het statiegeld een oplossing is voor dat probleem. De meeste panelleden denken dus van wel, al verschillen de meningen. Een panellid zegt bijvoorbeeld: "Statiegeld lost het probleem van zwerfafval niet op, dat begint bij de opvoeding (of het gebrek daar aan)."
Die uitbreiding van het statiegeld komt er ook, tenzij de verpakkingsindustrie binnen twee jaar tijd 90 procent van de plastic flesjes weet te recyclen. Daarnaast moet de sector ook het zwerfafval verminderen. Dat is althans de afspraak die staatssecretaris Van Veldhoven heeft gemaakt met de industrie. Het statiegeld wordt dan ingevoerd op plasticflesjes, niet op blikjes.

VRUMONA

Vrumona in Bunnik is onderdeel van die industrie. Vrumona is de producent van onder andere Sourcy-bronwater, Pepsi en 7-Up. Het bedrijf schrijft in een reactie "enorm blij" te zijn met de progressie die er wordt geboekt. In die reactie laat het weten: "Vrumona steunt het proces van statiegeld op pet in lijn met de wens van de Staatssecretaris en de Tweede Kamer. Er wordt ook veel blik gevonden in zwerfafval, dus voor blik zal ook zeker een goede oplossing moeten komen. Een van de opties kan statiegeld zijn maar ook andere opties worden op dit moment bekeken. [...] De uitkomsten hiervan zijn nog niet bekend, die wachten we af."
Op dit moment zijn organisaties als Nederland Schoon in opdracht van de verpakkingsindustrie aan het onderzoeken wat de beste manier is om zwerfafval aan te pakken. Vrumona: "De uitkomsten hiervan zijn nog niet bekend, die wachten we af. Het gaat ons namelijk om het doel (zwerfafval verminderen in combinatie met betere recycling) en niet het middel (dat zou inderdaad statiegeld kunnen zijn, maar we staan open voor alle oplossingen)." Op dit moment bestaan de flesjes van Vrumona voor 25 procent uit gerecycled materiaal, dat moet binnen twee jaar 50 procent zijn. Daarnaast moet 90 procent van de verkochte flesjes weer ingenomen worden.

STATIEGELDALLIANTIE

Inge Luyten van de Statiegeldalliantie verwacht niet dat de industrie zonder de uitbreiding van het statiegeld de doelstellingen gaat halen. "Maar als het lukt zijn we natuurlijk blij." De Statiegeldalliantie is een Utrechts initiatief om ook statiegeld in te voeren op flessen kleiner dan één liter en blikjes. Meer dan 800 gemeenten, waterschappen en provincies hebben zich aangesloten bij de statiegeld alliantie. Onder wie de provincie Utrecht en op één na (Lopik) alle gemeenten in de provincie.
Luyten houdt de plannen van de industrie nauwlettend in de gaten. "Ik verwacht dat het meer van hetzelfde gaat zijn, dus meer opruimen in plaats van preventief te werk gaan. Maar aan opruimen en bewustwording wordt al decennialang aandacht besteed en nog steeds vinden we veel afval op straat." Daar wil Luyten niet mee zeggen dat die campagnes geen zin hebben, maar ze gelooft meer in een combinatie van meer statiegeld en meer bewustwording. Daarnaast vindt de Statiegeldalliantie het jammer dat blik niet is meegenomen in de afspraken tussen kabinet en industrie.
De bedoeling van al die afspraken is duidelijk: het zwerfafval verminderen. Aan onze panelleden ligt het niet, zij gooien naar eigen zeggen zelf bijna nooit iets op straat. 96 procent zegt dat nooit te doen, 4 procent doet het soms. Mensen op hun vervuilende gedrag aanspreken doen de panelleden wel. Bijna 70 procent dat wel eens te doen. "Want", zo zegt een panellid, " Als iedereen zijn afval gewoon opruimt zijn we al een stuk verder."
Verslaggever Lisanne Rutgers zoekt naar zwerfvuil en een oplossing voor het probleem

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.