Opsporingsprogramma Bureau Hengeveld viert vijftienjarig jubileum

© Bureau Hengeveld
PROVINCIE UTRECHT - Van fietsendieven tot grote vermissingen zoals in de zaak Anne Faber: door goed samen te werken worden binnen de regio Utrecht allerlei politiezaken opgelost. Vandaag viert Bureau Hengeveld, het regionale opsporingsprogramma van RTV Utrecht, haar vijftienjarig bestaan.
Bij iedere opgeloste zaak gaat er op de redactie van RTV Utrecht, toepasselijk gelegen aan de Hengeveldstraat, een blauw zwaailicht af. Inmiddels is dat al zo'n 400 keer afgegaan. Vijftien jaar Bureau Hengeveld leidde namelijk tot zo'n 7.000 tips en 400 opgeloste zaken. In totaal werden er rond de 2.000 zaken behandeld in het opsporingsprogramma.
Bloopers en dieven die bij de kraag worden gevat: een terugblik op vijftien jaar Bureau Hengeveld in UVandaag.
Het programma ging verder onder meer op pad met wijkagenten, de hondenbrigade en de waterpolitie. Ook ging Bureau Hengeveld als eerste tv-programma mee met de sociale recherche, de opsporingsdienst voor fraudezaken.
Bureau Hengeveld is een samenwerking met de politie Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie en RTV Utrecht onder het motto: "Boeven vangen doe je samen."

SUCCESFACTOREN

Volgens korpschef Politiechef Eenheid Midden-Nederland Miriam Barendsen is de betrokkenheid van burgers één van de "succesfactoren" van het programma. "Iedereen wil graag meehelpen om z'n eigen buurt veiliger te maken. Ik wens het bureau nog vijftien hele mooie jaren toe. Het is belangrijk om altijd in te blijven spelen op de ontwikkelingen en de vraag uit die maatschappij, maar ik denk dat het ze zeker zal lukken."
Het format van Bureau Hengeveld is gebaseerd op dat van het landelijke opsporingsprogramma Opsporing Verzocht, maar Bureau Hengeveld onderscheidt zich met een rubriek over wegmisbruikers en een serie waarin een kijkje achter de politieschermen wordt geboden.
"Toen we hier vijftien jaar geleden mee begonnen, moesten we een naam bedenken", herinnert politiewoordvoerder Bernhard Jens zich nog goed. "We besloten het Bureau Hengeveld te noemen, omdat de redactie op de Hengeveldstraat zit. We hebben ik weet niet hoe vaak belletjes gehad van mensen die vroegen waar het politiebureau aan de Hengeveldstraat was."

WOENSDAG

De eerste uitzending was op donderdag 2 oktober 2003. Die werd gepresenteerd door Annechien Steenhuizen en Rob van Burik. De politiewoordvoerder was Thomas Aling. Jaren later nam presentator Riks Ozinga het stokje over. Marc van Amstel kwam daarna en sinds 2012 is Sacharko Broere het gezicht van het programma. Elke woensdag wordt bewakingsbeeld getoond van criminelen tijdens hun werkzaamheden, van verdachten van liquidaties tot pinpasdieven.
"Het programma is al vijftien jaar een begrip", zegt presentator Sacharko Broere. "We boeken concrete resultaten, zaken worden opgelost. Soms meldt een verdachte zich al twee uur na een uitzending op het politiebureau. Het is toch heerlijk als je met je werk het verschil kan maken? Op naar de volgende vijftien jaar!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.