Eigenaar Skipiste Nieuwegein voorkwam dat zijn pand volledig afbrandde

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
UTRECHT - Mark Snoeren, eigenaar van de Skipiste Nieuwegein, zag vanochtend vroeg iemand brand stichten in het horecagedeelte van de skischool. "Voor zover ik weet heb ik geen vijanden, ik heb geen idee waarom dit is gebeurd."
Snoeren, ook lijsttrekker van de VVD in Nieuwegein, kreeg rond 4.30 uur melding dat het alarm afging in zijn pand. "Ik ben er naartoe gegaan en zag de brandstichter nog. Ik ben snel zelf begonnen met blussen en ondertussen heb ik 112 gebeld." Volgens Snoeren had de brandweer zijn zaak gecontroleerd uit moeten laten branden als hij niet zo snel ter plekke was geweest.
Mede dankzij het snelle handelen heeft de politie een 19-jarige man uit Utrecht aangehouden die verdacht wordt van de brand. Omdat Snoeren gelijk is gaan blussen, kon worden voorkomen dat het gebouw volledig afbrandde. Toch is hij bang voor fikse schade. "Niet alleen het horecaseizoen, maar het hele skiseizoen staat voor de deur. We hadden net de winkel volhangen met nieuwe skikleding, hopelijk valt de rookschade mee. Maar ik ben er bang voor."
Het is nog niet duidelijk of de skilessen vanmiddag door kunnen gaan. Op dit moment doet de politie forensisch onderzoek. "Het is nog maar de vraag wat de motivatie van de brandstichter is. Is het baldadigheid, of krijgt iemand hier een kick van? Ik heb geen flauw idee."
De 19-jarige man die vanmorgen werd aangehouden is aan het eind van de middag "heengezonden", meldt de politie. Het betekent volgens een wooprdvoerder niet dat hij niet langer verdacht is, maar is was geen reden meer hem langer vast te houden. De politie zet het onderzoek voort.
De brandweer aan het werk.
De brandweer aan het werk. © 112Media

BRAND IN HORECAGELEGENHEDEN

Opvallend is dat er de afgelopen weken meerdere brandstichtingen zijn in horecagelegenheden die op een afgelegen plek liggen. Zo was er eind juli brand bij het Stadsstrand Oog in Al. Daar sproeide de brandstichter een brandbare stof tegen de gevel en stak die aan. De schade was groot maar het pand bleef grotendeels gespaard.
Dat kan niet gezegd worden van de brand die dit weekend aan de Utrechtse Rooseveltlaan in de wijk Kanaleneiland woedde. De twee vrijstaande woningen aan de oever van het Amsterdamrijnkanaal raakten zwaar beschadigd en een van huizen stortte gedeeltelijk in. De woningen werden verbouwd en er moest een horecagelegenheid komen. Het vermoeden bestaat dat ook deze brand is aangestoken.
De politie is de overeenkomst tussen de drie branden ook opgevallen, en kijkt of er een verband is. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat dat dit verband bestaat.
© 112Media

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.