Utrechtse verdachte van moord Martin Kok in cel aangehouden voor nieuwe zaak

Achraf B. (in groene jas) tijdens een rechtszaak in juli.
Achraf B. (in groene jas) tijdens een rechtszaak in juli. © ANP / Bewerking RTV Utrecht
UTRECHT - Utrechter Achraf B. staat vandaag terecht voor de moord op misdaadblogger en oud-crimineel Martin Kok bij seksclub Bocaccio in Laren, maar heeft volgens het Openbaar Ministerie nog meer op zijn kerfstok staan.
Tijdens de rechtszaak over de moord op Kok onthulde het OM vandaag dat B. gisteren in zijn cel is aangehouden op verdenking van een nieuw feit. Mogelijk is hij een van de mannen die gisteren zijn gearresteerd in het kader van een serie politie-invallen in Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Tiel.
RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga is aanwezig in de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam voor de pro-formazitting over de liquidatie op Martin Kok in december 2016.
De moord op Kok zou zijn uitgevoerd door twee mannen, maar het Openbaar Ministerie vervolgt alleen Achraf B. De vervolging van medeverdachte Zakaria A. werd wegens gebrek aan bewijs gestaakt, al blijft hij wel medeverdachte.
De verdachten zouden uit de kring komen van topcrimineel Ridouan Taghi, die de opdracht zou hebben gegeven tot de moord op Kok. Taghi wordt gezien als de opdrachtgever van een serie moorden in Nederland, waaronder die op de broer van kroongetuige Nabil B.
POLITIE-INVALLEN
De rechter wilde vandaag van het Openbaar Ministerie weten of er bij de invallen van gisteren informatie boven water is gekomen die van invloed is op de rechtszaak rond de moord op Martin Kok.
Het Openbaar Ministerie antwoordde dat Achraf B. gisteren in zijn cel is aangehouden vanwege een nieuwe verdenking. De officier van justitie wilde niet vertellen wat de nieuwe verdenking is tegen de Utrechter.
Wel wilde het OM kwijt dat als de verdachte in de nieuwe zaak wordt voorgeleid, de rechtszaak over de moord op Kok zal worden opgeschort.

ZWARTKAT

Een opmerkelijke kant van de rechtszaak rond de moord op Martin Kok is de rol van Anouar B., alias Zwartkat. Hij zit vast in Marokko en is daar hardhandig verhoord door de politie. Daarbij zou hij volgens het OM belastende verklaringen hebben afgelegd over de rol van Achraf B. bij de moord op Kok.
Volgens de advocaat van B. zijn de verklaringen van Anouar B. leugenachtig. De man is zelf verdachte omdat zijn dna op een telefoon zat die bij de liquidatie van Martin Kok is gebruikt. Volgens de advocaat probeert 'Zwartkat' zijn eigen betrokkenheid zo klein mogelijk te maken.
De advocaat wil Anouar B. uit Marokko laten overkomen zodat hij hier verhoord kan worden. Dit omdat gesprekken tussen de Marokkaanse politie en verdachten volgens de raadsman niet bepaald zachthandig verlopen en er volgens hem regelmatig gemarteld wordt. Het OM vindt dit niet nodig.

ANOUAR B: TWEE LIQUIDATIETEAMS

In de verklaringen van Anouar B. in Marokko spreekt hij over twee groepen die de liquidatie op Martin Kok op zich namen. De eerste zou geprobeerd hebben Kok in Amsterdam dood te schieten.
Op camerabeelden van die moordpoging is te zien hoe een man de misdaadblogger van achteren benaderd en een pistool op zijn hoofd richt. Het pistool weigert dienst en Kok loopt nietsvermoedend door. Later op de avond wordt hij doodgeschoten bij seksclub Boccaccio in Laren.
Bij die liquidatie zou volgens Anouar B. dus een tweede team betrokken zijn waar Achraf B. ook in zou hebben gezeten. Maar volgens de advocaat van de verdachte is de verklaring van de man uit Marokko niet te vertrouwen: het zou allemaal van horen zeggen zijn.
Ook B. zelf ontkende in de rechtbank met Anouar B. over de moord te hebben gesproken. De twee zouden geen goede vrienden zijn, aldus de Utrechter vandaag: "Ik kende hem gewoon."
Ik kende hem gewoon.
Achraf B. - Over of zijn vriendschap met Anouar B.

TAS MET WAPENS

Op aanwijzing van Anouar B. heeft de politie wel een tas met twee vuurwapens gevonden. Volgens het OM vertoonde één van de twee wapens een defect. Dit zou het weigerende wapen kunnen zijn dat werd ingezet bij de eerdere moordpoging op Kok.

VASTZITTEN

Achraf B. blijft voorlopig vastzitten en komt niet, zoals hij had gevraagd, vrij. Dat besloot de rechtbank. De verdenkingen tegen de Utrechter zouden te ernstig zijn om hem in vrijheid het verloop van zijn zaak te laten afwachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.