Dom, De Munt of Leidsche Rijn: waar ligt het centrum van Utrecht?

© Domtoren: Wikipedia, Bewerking: RTV Utrecht
UTRECHT - Waar ligt het centrum van Utrecht? Die vraag houdt twee Utrechtse raadsleden bezig. Een van de twee ging aan het rekenen en kwam tot de conclusie: het centrum ligt niet bij de Dom... of toch wél?
Fred Dekkers en Sander van Waveren raakten op Facebook in discussie over waar nou precies het midden van Utrecht ligt. De één is raadslid voor GroenLinks, de ander fractievoorzitter van het CDA. "Het centrum van Utrecht ligt bij De Munt", beweerde Dekkers. "Dat is onzin," vond Van Waveren, "het centrum van de stad ligt bij Leidsche Rijn Centrum."

TWIJFEL

Maar was die laatste bewering eigenlijk wel zo? Ook Van Waveren begon te twijfelen. "Ik ben opgeleid als sociaal geograaf en planoloog. En ik zou dus zelf goed antwoord kunnen geven op die vraag. Eerst ben ik gaan zoeken op internet of iemand het al eens had uitgerekend. Dat bleek niet het geval. Dat geldt wel voor het middelpunt van Nederland. Daarbij moet je bedenken dat er verschillende methodes zijn, met allemaal een andere uitkomst. Zo claimt Lunteren het centrum van het land te zijn, maar of dat terecht is, is nog maar de vraag."
Fred Dekkers denkt wel te weten waar het centrum van de stad ligt. "Ik woon zelf in Lombok vlakbij De Munt en De Muntbrug. Ik heb me door een ambtenaar laten vertellen dat het middelpunt van de stad vlak achter De Muntbrug ligt, dus precies waar ik woon." Maar echt zeker weet Dekkers het natuurlijk ook niet. En daarom ging Van Waveren aan het rekenen. Hij pakte een landkaart van Google Maps en begon.
Methode 1: De groene lijnen kruisen bij het centrum in Oog in Al
Methode 1: De groene lijnen kruisen bij het centrum in Oog in Al © RTV Utrecht

METHODE 1: OOG IN AL ALS CENTRUM

De eerste methode die Van Waveren hanteerde was simpel: hij plaatste een rechthoek om de stad, waarbij elk deel van de stad precies binnen die rechthoek viel. Vervolgens verdeelde hij de stad in vier gelijke delen. Het snijpunt zou het centrum moeten zijn. Hij kwam niet uit in Leidsche Rijn Centrum, maar in Oog in Al, vlakbij de Dafne Schippersbrug.
Methode 2: De groene lijnen kruisen bij het centrum bij de Haarrijnseplas
Methode 2: De groene lijnen kruisen bij het centrum bij de Haarrijnseplas © RTV Utrecht

METHODE 2: CENTRUM IS HAARRIJNSEPLAS

Bij de tweede methode verbond Van Waveren het meest noordelijke puntje van de gemeente met het meest zuidelijke puntje. Ook het meest westelijke punt werd verbonden met het meest oostelijke punt. Het snijpunt zou het centrum moeten zijn. Weer kwam hij niet uit in Leidsche Rijn Centrum. Dit keer bleek het centrum de Haarrijnseplas. Van Waveren: "Die plas voelt ook echt niet als het centrum."
Methode 3: De groene lijnen kruisen bij het centrum in de Schepenbuurt
Methode 3: De groene lijnen kruisen bij het centrum in de Schepenbuurt © RTV Utrecht

METHODE 3: SCHEPENBUURT IS CENTRUM

Bij de derde methode trok Van Waveren een zo klein mogelijke cirkel om de gemeentegrenzen. Het middelpunt van die cirkel zou het centrum moeten zijn. Maar weer kwam de CDA'er niet bij Leidsche Rijn Centrum uit. Dit keer eindigde hij in de Schepenbuurt vlakbij de koffiefabriek van Douwe Egberts.
Methode 4: Combinatie van uitkomst methodes 1, 2 en 3 plaatst centrum in Leidsche Rijn
Methode 4: Combinatie van uitkomst methodes 1, 2 en 3 plaatst centrum in Leidsche Rijn © RTV Utrecht

METHODE 4: LEIDSCHE RIJN CENTRUM

Van Waveren: "Het laatste wat ik gedaan heb, is de drie punten die ik had, met elkaar verbinden. Toen ontstond er een driehoekig vlak. En gelukkig valt Leidsche Rijn Centrum wél binnen dat vlak."
Methode 5: bepaal het zwaartepunt - centrum in Willem Alexanderpark.
Methode 5: bepaal het zwaartepunt - centrum in Willem Alexanderpark. © André van Schie
UPDATE - METHODE 5: HET DAK VAN DE A2
VVD-raadslid André van Schie meldde zich na lezing van dit artikel met nog een extra methode. Hij printte de kaart van Utrecht op een kartonnetje, knipte die uit langs de randen en zocht met een passer naar het zwaartepunt. Als de kaart blijft balanceren heb je het echte middelpunt, meent Van Schie. Hij kwam zo uit op het dak van de A2, in het Willem-Alexanderpark. 

GEK

Het centrum van Utrecht ligt dus ergens ten westen van het kanaal. Ook Van Waveren vindt dat maar gek:  "Gevoelsmatig blijft voor mij de Dom het middelpunt van de stad. Al zal dat over een groot aantal jaren misschien wel anders worden. Dan vinden we met zijn allen wellicht toch dat Leidsche Rijn Centrum hét centrum van de stad is."
Ik denk wel dat het centrum iets westelijker ligt dan het huidige oude stadshart. Maar aan de andere kant van het kanaal? Nee, dat nooit.
Fred Dekkers, raadslid GroenLinks

EIGENWIJS

Toch blijft Dekkers eigenwijs: "Eerlijk gezegd kan ik die berekeningen van Sander niet volgen. Voor mijn gevoel kloppen ze ook niet. Want het centrum van de stad kan nooit aan de andere kant van het Amsterdam-Rijnkanaal liggen. Ik denk wel dat het iets westelijker ligt dan het huidige oude stadshart. Maar aan de andere kant van het kanaal? Nee, dat nooit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.