Utrechters maken zich zorgen om plastic soep maar doen er niet veel aan

© Pixabay / Hans Braxmeier
UTRECHT - Leden van het RTV Utrechtpanel maken zich zorgen over de plastic soep in de oceanen. 92 procent van de ruim zevenhonderd respondenten geeft dat aan. Dat Utrechters zich zorgen maken betekent echter niet dat ze wat doen om het probleem aan te pakken: dat doet namelijk maar 43 procent. Een van de respondenten die zich geen zorgen maakt zegt: "Het probleem speelt hier niet. Probleem speelt in andere continenten zoals iedereen weet die er zich in verdiept."
In het panel zitten kijkers en luisteraars van RTV Utrecht. Aan dit onderzoek deden meer dan 700 mensen mee. Zij vulden een vragenlijst in over afval. Vandaag gaat het over het plastic afval dat in de oceanen terecht komt. Want daar dragen wij wel degelijk aan bij volgens Els Otterman van het Waterschap Stichtse Rijnlanden. "80 procent van het afval in de oceanen komt daar via rivieren."
Verslaggever Lisanne Rutgers zoekt uit of Utrechts plastic ook in zee kan komen
Ook uit de rivieren in onze regio. Als hoogheemraad is Els Otter verantwoordelijk voor de waterkwaliteit in de regio. "De rayonmedewerkers zijn hier één tot twee uur per dag bezig om afval uit het water te halen. Zeg maar een kwart van hun werktijd." Zonder ingrijpen komt dat afval via de rivieren uiteindelijk in zeeën en oceanen terecht.
Veel afval blijft in de roosters bij gemalen hangen. Maar als het opbreekt in kleinere deeltjes houden roosters en netten het afval niet meer tegen. In de waterzuiveringsinstallaties van het waterschap blijft dan afval achter, maar een aanzienlijk deel blijft ook in het water achter.

VIS HET ERUIT

Een deel van de panelleden van RTV Utrecht (41 procent) zegt niks te doen aan de plastic soep, omdat ze niet weten wát ze kunnen doen. Volgens Els Otter is het vooral belangrijk zelf bewust te zijn van het afval dat je produceert en af en toe de handen uit de mouwen te steken. "Mensen met een bootje bijvoorbeeld. Zie je afval drijven: vis het eruit." Daarnaast heeft het waterschap zich, net als de andere waterschappen, aangesloten bij de Statiegeldalliantie.
Van de panelleden is 43 procent zich wel bewust van wat ze kunnen doen. Ze scheiden hun afval, kopen geen plastic tasjes en gooien hun afval niet op straat. Een van de panelleden nam de vraag misschien iets te letterlijk: 'Ik ga regelmatig met mijn mammoettanker naar de Indische zee om afval uit de zee vissen. Wat een zotte vraag!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.