Burgemeester Bunschoten na schietincident: "Dit accepteer ik niet"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten wil zo snel mogelijk in gesprek met de bewoners van het huis aan de Dopperstraat dat vanochtend vroeg werd beschoten. Ook is hij aan het onderzoeken wat hij kan doen om de rust in de straat terug te krijgen: "Schieten in Spakenburg is zeer ongewoon en dat wil ik graag zo houden."
Vanmorgen rond kwart voor vijf worden zeker drie kogels op het huis afgevuurd. Een getuige ziet vlak daarna een scooter wegrijden richting het centrum. Wie het op het gezin met twee tienerzonen gemunt heeft en waarom is nog onduidelijk, maar voor burgemeester Van de Groep is de maat nu wel vol.

AUTOBRAND

Begin vorige week was het namelijk ook al raak bij dezelfde bewoners van de Dopperstraat. In de nacht van zondag op maandag werd hun auto in brand gestoken. Na het schietincident van vanmorgen is het voor Van de Groep duidelijk dat hij iets moet doen: "Ik maak me nu wel extra zorgen. Het gevoel van onveiligheid komt nu wel heel dichtbij voor de mensen die het betreft én voor hun buren. Dat kan niet en daarom moet er iets tegen gedaan worden."

MAATREGELEN

Voor Van de Groep is het helder dat er iets moet gebeuren, maar wát, dat is nog niet zo eenvoudig. Hij is nu vooral afhankelijk van de onderzoeksresultaten van de politie: "Dan krijg ik een totaalbeeld. Pas dan weet ik wat er aan de hand is en wat ik eraan kan doen."
Ik moet iets doen waardoor de angel eruit wordt gehaald.
Melis van de Groep - Burgemeester Bunschoten
Maar ondertussen vragen de bewoners van het beschoten huis én hun buren zich wel af of ze wel veilig zijn, beseft ook Van de Groep: "Ik ben me aan het beraden op de mogelijkheden die er zijn. Eventueel moet ik maatregelen nemen of moeten er vrijwillige afspraken gemaakt worden met het gezin. Maar dat moet ik dan wel allemaal juridisch kunnen onderbouwen. Daar kan ik nu nog niets over zeggen, dat zijn we aan het uitzoeken."

NIET GETOLEREERD

De situatie laten zoals die nu is en niets doen is volgens Van de Groep geen optie: "Ik moet iets doen waardoor de angel eruit wordt gehaald. De mensen in die buurt mogen niet nog een keer blootgesteld worden aan dingen die ook voor hen gevaarlijk zijn. Nu is er op de woning van dit gezin geschoten, maar een volgende keer kunnen de kogels ook naar het verkeerde huis gaan. Dit soort zaken kunnen niet getolereerd worden."
De politie onderzoekt de beschieting van de woning in Bunschoten. Een woordvoerder bevestigt dat zij in hun onderzoek de autobrand van vorige week meenemen. Burgemeester Van de Groep hoopt dat er snel duidelijkheid is: "Wat is hier aan de hand? Wat is de reden? Wie kan de dader zijn? Dat zijn vragen die beantwoord moeten worden. Daarom vind ik het ook belangrijk om zelf in gesprek te gaan met de bewoners en bij hen te peilen wat er leeft in de buurt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.