Meeste ongelukken in Utrecht op de Amsterdamsestraatweg

Archieffoto
Archieffoto © Menno Bausch
UTRECHT - De meeste verkeersongelukken met schade en gewonden in de gemeente Utrecht vonden de afgelopen jaren plaats op de Amsterdamsestraatweg. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse voortgangsrapportage verkeersveiligheid die wethouder Lot van Hooijdonk naar de raad heeft gestuurd.
In de top tien van meest onveilige locaties liggen er vijf op de Amsterdamsestraatweg. Op vijf verschillende kruispunten op die weg vonden in de afgelopen vier jaar opgeteld zeker honderd ongevallen plaats. Volgens de wethouder vallen al deze locaties binnen het project om de Amsterdamsestraatweg veiliger te maken door het instellen van een 30 kilometerzone. De gemeente onderzoekt nu of er al sneller maatregelen genomen moeten worden.  
Andere locaties in de top tien zijn de Kanaalstraat, Europaweg, Lange Viestraat, Biltstraat en de Choorstraat. Die plekken zijn volgens de wethouder zijn momenteel "in analyse".

LICHTE DALING

Uit de ongevallenregistratie blijkt verder een lichte daling van het aantal verkeersongevallen en verkeersslachtoffers, tegen de landelijke trend in. Maar toch neemt het gevoel van onveiligheid in de wijken niet af. Utrechters zijn nog net zo tevreden en ontevreden als in voorgaande jaren.
De veiligheidsbeleving scheelt wel per wijk. Bewoners van Zuid en Oost zijn relatief positief over de verkeersveiligheid, terwijl bewoners van West relatief vaak ontevreden zijn. In Overvecht hebben bewoners relatief het vaakst last van gevaarlijk verkeer.

IN DE MEDIA

In de eerste helft van 2018 zijn in Utrecht 48 ongevallen geweest die in de media zijn gekomen, waarvan twee met dodelijke afloop, op de Einsteindreef en de Niels Bohrweg. Volgens de gemeente speelde in beide gevallen de inrichting van de weg geen of geen belangrijke rol. De ongevallen kwamen vooral door verkeerd weggedrag van weggebruikers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.