Hogeschool Utrecht: "Wij zijn zeker niet slecht"

© RTV Utrecht
UTRECHT - De Hogeschool Utrecht (HU) is dit jaar afgezakt naar de laatste plaats in de ranglijst van Keuzegids HBO. "Vooral de economiestudies zorgen voor problemen, maar ook over de lerarenopleidingen oordelen studenten de laatste vijf jaar steeds kritischer', schrijven de onderzoekers in de gids 
"Heel vervelend zo'n resultaat, maar het is absoluut niet zo dat wij de slechtste hogeschool zijn", reageert HU-woordvoerder Seger Pijnenburg. "Alle hogescholen krijgen een voldoende, wij hebben de laagste voldoende. Daar zijn we niet blij mee, maar slecht zijn we zeker niet. Het beeld is bovendien difuus: er zijn ook ranglijsten waarin we beter scoren. We gaan uiteraard wel kijken naar de resultaten in de Keuzegids en bepalen wat we samen met de studenten en de medewerkers kunnen verbeteren." 
De woordvoerder van de HU kwam op intranet een opmerking van een medewerker tegen waar hij zich goed in kan vinden. "Deze collega schreef: 'je kunt niet altijd de eerste zijn. Ik zou hier niet van wakker liggen en gewoon doorgaan waar je mee bezig bent. Zo lang iedereen die er zit tevreden is, is dat meer dan voldoende'. Ik kan het niet beter uitdrukken", aldus de woordvoerder van de HU.

LERARENOPLEIDINGEN

Studenten zijn niet mals in hun oordeel, blijkt bij het doornemen van de Keuzegids. Zo vinden ze de docenten van de lerarenopleiding Scheikunde bijvoorbeeld niet deskundig. Ook zijn ze van mening dat ze te weinig les krijgen in vaardigheden. Van de docenten Frans wordt meer vakkennis en begeleiding verwacht. De lerarenopleiding Engels krijgt klachten over de inhoud en de toetsing. Studenten Nederlands blijken eveneens ontevreden over het vaardighedenonderwijs.

ECONOMIESTUDIES

Studenten Finance & Control aan de Hogeschool Utrecht geven hun docenten een forse onvoldoende. Ze beoordelen hen als ondeskundig en didactisch niet sterk. Bij de opleiding Finance, tax & advice is er met name kritiek op de faciliteiten.
Accountancy scoort het slechtst van alle opleidingen op dit gebied. De kwaliteit van het onderwijs en de matige faciliteiten worden genoemd als grootste ergernissen. 

JOURNALISTIEK

De School voor Journalistiek van de HU komt opnieuw uit de bus als de slechtste van de vier, al lijkt de opleiding in vergelijking met vorig jaar iets op te krabbelen. "Er is vooral kritiek op de lessen die niet weten te inspireren. Ook is er te weinig aandacht voor algemene vaardigheden zoals problemen oplossen, kritisch denken en conclusies onderbouwen."

VORIG JAAR

De HU scoorde vorig jaar ook al slecht. In zijn totaliteit komt de hogeschool uit op 53 punten. Ter vergelijking: winnaar Avans Hogeschool heeft er 69. De Brabantse onderwijsinstelling staat al jaren op nummer één in de Keuzegids HBO en laat de concurrentie dit jaar nog verder achter zich.
Windesheim krijgt de tweede plaats. Deze instelling blinkt vooral uit in techniekopleidingen. Bij nummmer drie, de Hanze, worden de kunst- en zorgopleidingen het best beoordeeld. Hogeschool Inholland stond jarenlang standaard onderaan de Keuzegidsranglijst. Sinds vorig jaar is er bij Inholland sprake van een voorzichtige stijging, die ook dit jaar weer doorzet.

HOGESCHOOL TIO

Er is overigens ook positief nieuws uit Utrecht. De opleidingen International Business Management, Internationaal Toeristisch Management en Commerciële Economie aan Hogeschool Tio in Utrecht gaan aan kop in de Keuzegids. "Tio is een stuk duurder, maar je krijgt wel waar voor je geld."

ONDERZOEK

De expertoordelen in de Keuzegids komen van de keuringsinstantie NVAO, die eens in de zes jaar elke opleiding beoordeelt. De kwaliteitsoordelen zijn gebaseerd op resultaten uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) die studenten jaarlijks invullen.
Hogeschool Tio scoort uitstekend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.