Kamer wil aanpak vieze brommers

DEN HAAG - Minister Cramer van Milieu moet de strijd aanbinden met milieuvervuilende bromfietsen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.
Recent onderzoek van de Fietsersbond en de Universiteit Utrecht toont aan dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto. In twaalf middelgrote steden registreerden de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen.
De fietser krijgt de ultrafijne stof niet alleen binnen als hij wordt gepasseerd door een brommer of vrachtwagen, maar ook als hij naast zo'n vervoermiddel staat te wachten bij een stoplicht. Dan kan de concentratie in de lucht tien keer zo groot worden.
GroenLinks maakte vrijdag bekend dat het samen met CDA, PvdA en ChristenUnie een vragenlijst heeft neergelegd bij de minister en bij staatssecretaris Huizinga van Verkeer. De partijen vinden dat de bewindspersonen zich in Nederland en in EU-verband hard moeten maken voor het tegengaan van fijnstofvervuiling door brommers.
De parlementariërs Wijnand Duyvendak (GroenLinks), Liesbeth Spies (CDA), Jan Boelhouwer (PvdA) en Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) suggereren in hun Kamervragen dat de politie voortaan bij rollerbankcontroles niet alleen kijkt naar de snelheid, maar ook naar de uitstoot van fijnstof.
Ook zouden Cramer en Huizinga maatregelen kunnen nemen om de verkoopcijfers van relatief schone viertaktmotoren en elektrische brommers te stimuleren. De Kamer vindt verder dat de bewindspersonen meer werk kunnen maken van het handhaven van de regel dat brommers binnen de bebouwde kom niet op fietspaden mogen rijden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.