Dieren op het spoor: lama, buffels en een pelikaan

© Pixabay
UTRECHT - Dieren hebben de afgelopen maanden minder problemen veroorzaakt op het spoor. Volgens ProRail komt dit door de maatregelen die zijn genomen om incidenten met dieren terug te dringen.
Zwanen zorgen voor problemen, maar dit jaar legden ook een lama, buffels en een ontsnapte pelikaan uit Artis het treinverkeer stil. "We komen dus niet alleen maar de gebruikelijke huisdieren, wild en boerderijdieren tegen op en rond het spoor."
Wanneer (huis)dieren op of dicht langs het spoor terecht komen kan dit zorgen voor vertragingen. Het kan daarbij gaan om vee van een boer dat door een open hek op het spoor terecht komt. Wild en vogels en huisdieren spelen het spoor ook vaak parten. Daarnaast kan het zijn dat er schade ontstaat doordat dieren aan kabels knagen.
De eerste negen maanden zorgden dieren langs het spoor voor 1335 (bijna-)aanrijdingen en incidenten. Daardoor liepen 3009 treinen vertraging op, moesten ze worden omgeleid of werden ze geschrapt. In 2017 waren dat er in het hele jaar bijna 4900.
ProRail test en gebruikt sinds kort methodes die bij dierengedrag aansluiten. Naast het plaatsen van hekwerken en sloten en andere natuurlijk afrasteringen, neemt de spoorbeheerder maatregelen die dieren manipuleren in hun gedrag.
Er wordt onder meer getest met een zuiltje dat vanuit een vloeistofreservoir een geur verspreidt die wild en loslopende dieren afschrikt. Ook heeft een aantal incidentbestrijders een diervriendelijke cursus zwanen vangen gevolgd. Zwanen laten zich niet eenvoudig vangen, maar dat is nu verbeterd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.