Social media heeft gesproken: centrum Utrecht ligt in veld naast Dafne Schippersbrug

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een simpele discussie tussen twee raadsleden op Facebook maakte gisteren veel los op Twitter, maar er stond dan ook een boel op het spel. Want waar ligt nu eigenlijk het echte centrum van de stad Utrecht? RTV Utrecht las tientallen reacties en denkt een definitief antwoord te hebben.
De discussie begon toen GroenLinks-raadslid Fred Dekkers en CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren op Facebook in gesprek raakten over het precieze midden van Utrecht. De Munt in Lombok, vond Dekkers. Nee, zei Van Waveren: Leidsche Rijn Centrum is het midden van Utrecht, een stelling die hij onderbouwde met een reeks berekeningen.
Het debat tussen de twee heren leidde gisteren tot een artikel op rtvutrecht.nl. En dat zorgde na publicatie voor tientallen reacties op social media.
Zo zouden de berekeningen van Van Waveren niet kloppen, aldus VVD-raadslid André van Schie. Volgens Van Schie is er maar één manier om het centrum te bepalen: de kaart van de stad uitknippen en die balanceren op een passer. Waar het kaartje in balans blijft: dat is het centrum, en dat is ergens in het Willem-Alexanderpark op het dak van de A2.
Anderen waagden zich niet aan zulke harde wetenschappen maar besloten hun toevlucht te zoeken in de filosofie. Want is 'het centrum' tenslotte niet zo zeer een fysieke plek maar meer een begrip tussen de mensen zelf?
Anderen probeerden iedereen tevreden te houden.
Maar de meest precieze berekening kwam uiteindelijk van cartograaf Anton van Tetering. Hij hanteerde de methode Van Schie. Omdat hij vanwege zijn werk toegang heeft tot de digitale database met geografische informatie die ook door gemeentes en de overheid wordt gebruikt, is zijn computerberekening het meest precies.
Oftewel, het centrum van Utrecht ligt in een veld ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal vlakbij de Dafne Schippersbrug.
De berekening van cartograaf Van Tetering: centrum naast Dafne Schippersbrug
De berekening van cartograaf Van Tetering: centrum naast Dafne Schippersbrug © AvTetering, Twitter
En nu is het tijd om belangrijkere dingen te gaan doen. Dus we doen even of we deze suggestie van oud-raadslid Bram Fokke niet hebben gezien (anders blijven we bezig).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.