Doodslag en brandstichting Marshalllaan Utrecht "in vlaag van verstandsverbijstering"

Archief.
Archief. © Koen Laureij
UTRECHT - De man die in juni zijn vrouw zou hebben vermoord in een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, stond vandaag voor de rechter. Volgens zijn advocaat heeft de man bekend en handelde hij in een vlaag van verstandsverbijstering. De 70-jarige Mimoun H. heeft volgens het Openbaar Ministerie zijn vrouw doodgestoken en daarna zijn huis met benzine overgoten en in brand gestoken.
Vandaag was een pro-formazitting in de rechtszaak tegen Mimoun H.. Hij wordt beschuldigd van doodslag op zijn vrouw en brandstichting. In de tenlastelegging staat niets over de verwondingen die een politie-agent opliep bij de brand die de verdachte zou hebben gesticht. De agent moest zich uit een raam laten vallen en brak zijn hielbenen.
Verslaggever Riks Ozinga was bij de zitting aanwezig. De verdachte zelf overigens niet: die liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat.
Nadat hij brand had gesticht, ging de man uit eigen beweging naar de politie. Hij zou hebben bekend, maar kon hij zich veel van wat er was gebeurd niet meer herinneren. H. zou in een soort psychose hebben verkeerd tijdens het drama. Het is ook nog onduidelijk waarom hij het heeft gedaan.

ONDERZOEK EN BEWIJS

Vandaag werd duidelijk dat er nog een forensisch onderzoek loopt naar de brandsporen en bloedsporen in de woning. Ook moeten er nog een aantal getuigen worden gehoord.
Daarnaast zijn er camerabeelden. Daarop zou te zien zijn hoe H. komt aanfietsen bij een tankstation in de buurt en een jerrycan vult met benzine. Dat zou ook een medewrkster van het pompstation zijn gezien. De jerrycan met een restje benzine werd later in de uitgebrande woning gevonden.
H. is psychisch onderzocht in de gevangenis. Volgens het OM zal hij naar aanleiding daarvan moeten worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Dat zal de zaak met zeker een half jaar vertragen, waardoor de inhoudelijke behandeling pas volgend jaar zomer zal zijn. Dan zal de verdachte ook pas horen welke straf er tegen hem wordt geëist. 
De volgende zitting in de rechtszaak tegen Mimoun H. is weer pro forma en zal plaatsvinden op 20 december.

GEWONDE AGENT

Er is nog een slachtoffer in deze zaak: politieagent Zefanja. Hij kwam af op de melding van brand op de Marshalllaan en rende het brandende gebouw in op zoek naar mensen die gered moesten worden. Daar raakte hij zelf ingesloten door de vlammen. "Voor mij voelde het toen: nu heeft mijn laatste uur geslagen," zei hij daarover in de Politie Podcast.
Op de vlucht voor de vlammen sloeg de agent een ruit in en kroop hij naar buiten. Op videobeelden van ooggetuigen is te zien wat er toen gebeurde. Zefanja bungelde metershoog boven de grond voor hij zich liet vallen op het dak van het portiek. De agent brak beide hielbenen en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Inmiddels is hij aan het revalideren.

WIJK

De brand maakte veel indruk in de wijk. Bewoners van omliggende appartementen moesten enkele dagen ergens anders slapen. Een herdenking voor het slachtoffer in de Sayidina Ibrahim moskee trok honderden mensen.
Rechtszaak doodslag en brandstichting Utrecht eind dit jaar hervat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.