Hoe weet je brein waar je moet zijn voor de trein?

© RTV Utrecht
UTRECHT - Op station Utrecht Centraal wordt vier dagen lang de werking van de menselijke hersens onderzocht. Studenten Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam zoeken antwoord op de vraag: hoe weet je brein waar je moet zijn?
De onderzoekers voeren diverse experimenten uit. Zo proberen proefpersonen in het drukke station en in de mega-fietsenstalling hun weg te vinden. Ze dragen een camerabril die registreert waar ze naar kijken.

WEGWIJZERS

"Met zo'n camera kun je zien of mensen gebruik maken van informatieborden, of ze zien wat ze moeten zien, of ze er ook naar handelen en hoe lang ze er eigenlijk over doen", zegt neurowetenschapper Tonny Mulder, die de studenten begeleidt. "Op die manier kun je alle bewegwijzering op Utrecht Centraal optimaliseren."
De onderzoekers hopen ook informatie te krijgen over onder meer onbewust kijkgedrag en over de invloed van stress en omgevingsfactoren op het vinden van de kortste weg. Reizigers die ook mee willen doen aan een van de experimenten zijn van harte welkom in het 'StationsLab' bij spoor 18/19.

WEEKEND VAN DE WETENSCHAP

Het StationsLab is een samenwerking van de UvA met NS, ProRail en het Weekend van de Wetenschap. Op 6 en 7 oktober openen op meer dan 350 plekken in Nederland bedrijven, universiteiten en musea de deuren voor het publiek.
Het laboratorium is tot en met zondag gratis te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.
Hoe weet je brein waar je moet zijn op Utrecht Centraal?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.