Politie heeft 40 paarden nodig: voldoet die van jou aan de eisen?

© Caspar Huurdeman
UTRECHT - De politie is op zoek naar veertig paarden. Ze zijn nodig om het paardenbestand van de bereden politie aan te vullen.
"Heb jij een paard dat mogelijk geschikt is?", staat in een oproep op Facebook. Mensen kunnen hun dier online opgeven om door te verkopen aan de politie. Er gelden een paar strenge selectie-eisen. Het paard moet een hoogte hebben van circa 1.65 tot 1.75 meter en bij voorkeur vijf tot tien jaar oud zijn. Soms koopt de politie een jonger of ouder paard, maar dat gebeurt alleen als het dier verder veel kwaliteit lijkt te hebben.
Een politiepaard is daarnaast bij voorkeur gecastreerd. Zogenoemde ruinen zijn over het algemeen rustiger, gewilliger en meer gelijkmatig van karakter. Een goede merrie is ook mogelijk, maar een hengst is in principe uitgesloten. Met uitzondering van bontkleur zijn alle kleuren welkom. Verder moeten politiepaarden  kerngezond zijn, stressbestendig, verkeersmak en niet bang voor mensenmassa's.

TEST

Als de vraagprijs voor het paard binnen het budget van de politie valt, wordt een koopovereenkomst afgesloten met een proeftijd van twee weken. Hierin test de bereden politie het paard op geschiktheid. De ruiters gaan bijvoorbeeld na hoe het paard reageert op verkeer, lawaai en andere bijzondere omstandigheden. Daarna volgt een keuring door een dierenarts. Tijdens deze proefperiode is de politie aansprakelijk voor alle risico's en kosten.
Als alles in orde blijkt, wordt de koop definitief. Bij daadwerkelijke aankoop van een paard is er nog een lange weg te gaan voor de uiteindelijke inzet, want gemiddeld duurt het één tot twee jaar voordat een paard helemaal klaar is voor het politiewerk op straat.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.