Le Guess Who? en Festival Oude Muziek komen met marathonconcert

© RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
UTRECHT - Le Guess Who? en het Festival Oude Muziek gaan samenwerken. Ze presenteren samen een vier uur durend marathonconcert in de Utrechtse Janskerk.
Het gaat om een optreden van musicus en antropoloog Björn Schmelzer en zijn gerenommeerde ensemble Graindelavoix. Zij brengen het stuk Tenebrae Responsoria van de 17e-eeuwse Italiaanse componist en prins Carlo Gesualdo. Dit gebeurt 10 november (zaterdagavond en -nacht) tijdens de komende editie van Le Guess Who? In augustus klinkt het opnieuw tijdens het Festival Oude Muziek.
Met de samenwerking willen de festivals ook laten zien dat de scheiding tussen hedendaagse en klassieke muziek helemaal niet zo strikt is als vaak wordt verondersteld. Xavier Vandamme, directeur Festival Oude Muziek Utrecht: "De wens om samen te werken met Le Guess Who? is niet nieuw. We hebben altijd met bewondering naar onze collega gekeken. Het contact was altijd uitgesproken vriendschappelijk en hoe meer we met elkaar spraken, hoe meer raakvlakken we ontdekten in uitstraling, werkwijze en artistieke normen en waarden. We hebben besloten om de handen in elkaar te slaan. Dit jaar is een Festival Oude Muziek-artiest te horen bij Le Guess Who?, een muzikaal cadeautje als het ware. Maar onze samenwerking kan alle vormen aannemen."
Johan Gijsen, directeur van Le Guess Who?: "Op ons festival is plaats voor alle soorten muziek, vaak ondervertegenwoordigd en schurend. Vorig jaar presenteerden we op Le Guess Who? al Gesualdo, bewerkt door de Amerikaanse avant-garde componist Patrick Higgins en uitgevoerd door het Nederlands Kamerorkest. Hier wilden we een krachtig vervolg aan geven. Met het Festival Oude Muziek als collega in Utrecht was de link snel gelegd. Ik ben ontzettend blij met deze sterke aanvulling op ons programma. Hoe de gezamenlijke projecten er in de volgende jaren uit gaan zien, bekijken we per festivaleditie. We gaan altijd uit van de inhoud. Door samen op te trekken leren we van elkaar, versterken we ons inhoudelijke profiel en werken tegelijkertijd aan verbreding."
Eerder dit jaar waren Graindelavoix en hun leider Björn Schmelzer curator  te zien tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. Het multidisciplinaire gezelschap uit Antwerpen breekt een lans voor gedurfde en vervreemdende muziekuitvoeringen.
Graindelavoix repeteerde augustus dit jaar nog in de Janskerk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.