Leven met zo min mogelijk afval: "Het is een soort verslaving"

© RTV Utrecht / Caspar Huurdeman
UTRECHT - 550 kilo afval. Zoveel produceert een Nederlander ongeveer gemiddeld per jaar. Leden van het RTV Utrecht panel vinden afval belangrijk, maar doen nog niet heel veel om hun afvalproductie te verminderen. Zo koopt maar 9 procent van de panelleden bewust afvalvrije producten en koopt meer dan 40 procent wel eens een plastictasje bij het boodschappen doen.
In het panel zitten kijkers en luisteraars van RTV Utrecht. Aan dit onderzoek deden meer dan 700 mensen mee. Zij vulden een vragenlijst in over afval. Vandaag zoeken we uit hoe moeilijk het is om te leven met zo min mogelijk afval. Dat het kan bewijzen twee Amersfoortse zussen, en ook meerdere scholen in de regio proberen afvalvrij te zijn.
Het gezin van Gies en Mariette Voorburg uit Stoutenburg heeft maar drie zakken restafval per jaar. "Daar zitten dan voornamelijk chipszakken, kaaskorsten, haar en stokjes van de wattenstaafjes in. Met af en toe piepschuim van een verpakking. Bijvoorbeeld toen we laatst een tuinmeubelset kochten", vertelt Gies. Het gezin leefde altijd al milieubewust, maar toen ze aan de 100 dagen afvalvrij challenge meededen kwam het in een stroomversnelling.

VERSLAVING

Gies: "Je groeit er in en je blijft manieren zoeken om minder afval te hebben. Het is een soort verslaving." Je moet er wel wat voor over hebben. De familie Voorburg doet bijvoorbeeld op verschillende plekken boodschappen, om maar zo min mogelijk verpakkingen te moeten kopen. "Groenten en fruit kopen we op de markt, we doen veel boodschappen bij de Nieuwe Graanschuur in Amersfoort en yoghurt kopen we bijvoorbeeld direct bij de boer." Die boer vult glazen potten, die je bij volgende bezoek weer kan omruilen voor nieuwe potten. "We zijn er wel wat tijd aan kwijt."
Het gezin benadrukt dat ze wel het geluk hebben met de ruimte bij hun woonboerderij. "We kunnen bijvoorbeeld veel van onze eigen groenten telen. Maar we maken ook andere dingen zelf. Als we bezoek hebben zijn ze wel eens verbaasd dat we zelf appelazijn maken of jam."
Verslaggever Lisanne Rutgers ging op bezoek bij de familie Voorburg en nam een kijkje bij De Nieuwe Graanschuur. Een supermarkt die zoveel mogelijk verpakkingsvrij doet.
Lisanne Rutgers op bezoek bij de familie Voorburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.