Jean van der Velde tipt topfavoriet voor Gouden Kalveren

Van der Velde viel vorig jaar zelf in de prijzen
Van der Velde viel vorig jaar zelf in de prijzen © RTV Utrecht / Floor van Eijndhoven
UTRECHT - De crème de la crème van de Nederlandse filmwereld verzamelt zich vanavond weer in de Utrechtse Stadsschouwburg voor de uitreiking van de Gouden Kalveren. De Nederlandse 'Oscaravond' vormt de traditionele afsluiting van het Nederlands Film Festival.
Het historische drama Bankier van het Verzet lijkt af te gaan stevenen op een monsterzege bij de uitreiking van de Kalveren. De film, die meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscopen trok, is genomineerd voor een recordaantal van dertien beeldjes.
Ook voor de Utrechtse regisseur Jean van der Velde is Bankier van het Verzet favoriet. "Het ligt voor de hand want die heeft een groot publiek getrokken en het is een goede film. Een interessante outsider vind ik In Blue met Maria Kraakman, die als beste actrice genomineerd is."
Volgens Van der Velde maakt het nogal wat uit dat de prijs nu wordt toegekend door mensen uit het vak in plaats van een jury. "Een jury heeft een mate van onvoorspelbaarheid, want daar kunnen mensen met een heel uitgesproken smaak in zitten. Vakbroeders kijken vooral naar het vakmanschap van de film en Bankier van het Verzet is daar op alle niveaus heel goed in geslaagd."
Van der Velde kreeg zelf vorig jaar een Gouden Kalf voor Bram Fischer. Leuk, maar niet meer dan dat, zegt hij. "Een prijs winnen is niet echt het doel, je wilt vooral dat je film gezien wordt door het publiek waar je hem voor gemaakt hebt. Soms is dat het grote publiek, maar het kan ook een specifieke groep zijn die in het onderwerp geïnteresseerd is."
Bob van Beeten in gesprek met Jean van der Velde in Utrecht is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.