RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Margreet: voor altijd in Hekendorp

1/2
HEKENDORP - Sinds vier weken is Margreet neergestreken in het uiterste puntje van onze provincie: Hekendorp. Met om en nabij de 700 inwoners is Hekendorp een kleine gemeente op de grens met Zuid-Holland. Het heeft een actieve school en gezellige dorpskroeg, maar verder zijn er geen voorzieningen.

Hekendorp is geliefd. Toch ontmoet je ook hier steeds minder mensen die er hun hele leven blijven wonen. De stad trekt of het werkt brengt Hekendorpers naar de andere kant van het land. "Ik zie steeds meer jongeren wegtrekken om te studeren", vertelt dorpsbewoonster Ans Peek. "Gelukkig komen er ook wel veel terug hoor, terug naar de rust van  Hekendorp."

Ik houd van de rust, van het bekende. De stad vind ik druk, benauwd en het stinkt er. Doe mij maar Hekendorp."
Jan van den Berg

STINKENDE STAD

Die aantrekkingskracht van de grote stad begrijpt de gepensioneerde Jan van den Berg niet zo: "Ik was in de twintig toen ik voor het eerst in de stad kwam. In Rotterdam was dat, bij Feijenoord. Ik vond het er druk, iedereen zat op elkaar en het stonk er. Waarnaar? Ik weet niet: uitlaatgassen, eten, alles."

Zijn dagen brengt Jan vooral door in zijn volkstuin. Zijn gebruinde huid en jeugdige uiterlijk heeft hij te danken aan alle wandelingen en het zware werk. "Ik hoef niet zo veel, hoor. Ik ben altijd tevreden, als ik maar naar mijn tuin kan, is het goed." Hij is in het dorp één van de laatsten met een eigen volkstuin: "Jonge mensen willen dat niet meer, joh. Die doen andere dingen in hun vrije tijd, die gaan sporten of weg met de auto. Ik maak me weleens zorgen of ik die tuin ooit nog verkocht krijg."

Margreet in Hekendorp, aflevering 4


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -