Groei op scholen Heuvelrug: "We gingen uit van 23% krimp"

© ANP/Marcel van Hoorn
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Er komen meer kinderen op scholen op de Utrechtse Heuvelrug. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar duidelijk is dat de verwachte krimp in ieder geval niet uitkomt.
Volgens een prognose van vorig jaar zou het aantal leerlingen dalen in Amerongen, Driebergen en Leersum. In 2014 ging de gemeente zelfs nog uit van 24,5% minder leerlingen in 2021. Maar die cijfers kunnen allemaal in de prullenbak. De krimp stabiliseert en in Driebergen is zelfs groei te zien, blijkt uit de oktobertelling.
We hebben ook een mooie gemeente!
Wethouder Broekhuis
"We hebben veel zijwaartse instroom vanuit steden", verklaart wethouder Chantal Broekhuis (CDA). "Gezinnen die hun huis in de stad verkocht hebben, met deze aantrekkende woningmarkt en hier komen wonen. Maar het is ook een hartstikke mooie gemeente!"

GROEI

Hoe groot de groei uitpakt, wordt eind dit jaar pas duidelijk. Maar scholen voelen de druk toenemen. Ondertussen staan de kosten van bouw en renovatie van scholen op de Heuvelrug onder druk. De wethouder moet dus vast voorsorteren.
"Scholen zijn heel zorgvuldig met dat soort projecten: het is vaak 'once in a lifetime'. Maar dat doet wat met de begroting. We reserveren namelijk geld, maar elk jaar dat je het later uitgeeft worden de prijzen duurder", aldus Broekhuis. Zo zijn de prijzen op de markt voor nieuwe schoolgebouwen fors gestegen.

ENERGIENEUTRAAL

Op een manier moet dat financiële gat dus worden opgevuld, ook omdat de raad eisen stelt aan de nieuwe scholen. Wethouder Broekhuis stelt voor om te kijken of woningbouw en schoolprojecten samen op kunnen trekken: "Dat levert ons geld op. Een woningcorporatie of projectontwikkelaar betaalt ons daarvoor".
De gemeenteraad wil graag extra woningen in de gemeente en dat schoolgebouwen energieneutraal zijn. Zo zijn er veel wensen vastgelegd van de raad, waar het college een mouw aan moet passen. Maar de Heuvelrug zit niet ruim in het geld. Wethouder Broekhuis: "De opgave is groter dan de financiële ruimte. Je moet dus keuzes maken. Maar door die woningen met scholen te combineren, hoop ik oplossingen te vinden".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.