Definitieve kieslijsten voor verkiezingen Vijfheerenlanden

© RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De definitieve kieslijsten van de acht partijen die in de gemeente Vijfheerenlanden aan de verkiezingen meedoen zijn vandaag gepresenteerd. Inwoners van Leerdam, Zederik en Vianen mogen op 21 november naar de stembus om voor het eerst te stemmen voor de nieuwe gemeente.
Per 1 januari gaan de twee Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik samen met de Utrechtse gemeente Vianen op in één Utrechtse gemeente, Vijfheerenlanden. VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, PvdA, VHL Lokaal en GroenLinks doen mee aan de verkiezingen.
In 2015 werd bekend dat de drie gemeenten met elkaar gingen fuseren. In de jaren erna zijn de partijen van de drie gemeenten al met elkaar gaan samenwerken.

FUSEREN

Zo zijn in 2016 lokale partijen VKG Zederik, Lokaal Alert Vianen en Leerdam 2000 gaan fuseren tot de partij VHL Lokaal.
Volgens lijsttrekker Teus Meijdam is die samenwerking bij de partij goed gegaan. "Alle fracties zitten gewoon op één lijn, in het gedachtegoed. De partij gaat uit van de kracht van de burger en dat we niet van bovenaf dingen op willen leggen." Daar staan volgens Meijdam alle drie de partijen hetzelfde in dus ging de samenwerking heel vlot.

SAMENWERKEN

Hanneke van der Leun van de VVD laat weten dat de partij in de afgelopen twee jaar naar elkaar is toegegroeid. "We zitten veel met elkaar om de tafel." En ook Tirtsa Kamstra van de ChristenUnie is positief. "Drie jaar geleden had je geen idee wat je te wachten stond. Dat je dan met drie verschillende gemeentes en mensen die je niet kent gaat samenwerken en een geheel moet vormen. Ik vind dat het heel soepel is verlopen."
Joop van Montfoort van de PvdA vindt de gefuseerde partij al heel vertrouwd voelen. "We trekken al veel met elkaar op en informeren elkaar over alles wat er speelt."
Arie Keppel van de SGP heeft wel echt gemerkt dat de SGP in Vianen, in Zederik en Leerdam allemaal hun eigen cultuur hebben. Keppel: "Hun eigenheid en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Dat was wel een dingetje om die dingen bij elkaar te brengen. En langzamerhand begint dat te groeien en ik denk dat we nu op de goeie weg zijn en we naar elkaar toe groeien."

NIEUWKOMERS

GroenLinks is een nieuwe partij voor de gemeente Vijfheerenlanden. In de drie aparte gemeentes is de partij nog niet vertegenwoordigd. D66 is voor twee van de drie kernen een nieuwkomer. Alleen in Vianen was de partij vertegenwoordigd.
Lijsttrekker Erik van Doorn van GroenLinks vindt dat in de gemeente Vijfheerenlanden een goede plek is voor zijn partij. "Bij de laatste landelijke verkiezingen heeft in de Vijfheerenlanden tien procent op onze partij gestemd. Dus wij vinden dat we hen dan ook moeten gaan vertegenwoordigen."
D66 lijsttrekker Christa Hendriksen vindt het wel spannend. "We hebben wel leden in Leerdam en Zederik maar waar we bang voor zijn is dat de mensen in deze kernen geen referentie hebben." Voor de inwoners van Leerdam en Zederik is het volgens de lijsttrekker lastig om de inschatting te maken wat de partij kan bereiken. "We hebben in Vianen goede dingen bereikt en standpunten aangenomen waar mensen wel naar kunnen kijken en die zullen wij natuurlijk heel erg uitdragen."

VROUWEN

Bij de helft van de partijen voeren vrouwen de kieslijsten aan. Voor D66 is dat Christa Hendriksen, bij de ChristenUnie Tirtsa Kamstra, Maria de Jong-Middelkoop voor het CDA en Hanneke van der Leun voor de VVD. "Het is een goede stap vooruit dat we nu vier vrouwelijk lijsttrekkers hebben" zegt Hanneke van der Leun van de VVD.
Al een paar jaar is zij samen met de andere vrouwen actief om vrouwen meer te betrekken bij de politiek. "Het is leuk dat we vier vrouwelijke lijsttrekkers hebben, dat is goed. Het moet een goede afspiegeling zijn van wat er in de maatschappij leeft." Zegt van der Leun. Toch zijn alle vrouwen het erover eens dat het doel nog niet behaald is.
Maria de Jong-Middelkoop is blij met vier vrouwelijke lijsttrekkers maar op de rest van de lijsten staan wat haar betreft nog te weinig vrouwen.
Christa Hendriksen van D66 zegt: "We hebben vrouwen op de lijst staan, maar daar hebben we hard voor moeten werken." En ook Tirtsa Kamstra kent de excuses van vrouwen: "Je hoort van vrouwen 'nee dat kan ik toch niet' en 'daar weet ik toch niks van'. Die gevoelens moetetn we gewoon langzaam wegenemen want uiteindelijk weet je als vrouw net zoveel als de man die daar zit."
1 januari 2019 is de gemeente Vijfheerenlanden officieel een feit. De gemeenteraad zal tegen die tijd met een profielschets komen voor een burgemeester voor de nieuwe gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.