Mariniers dreigen met rechtszaak: "Defensie bedrijft struisvogelpolitiek"

© ANP
DOORN - Mariniers dreigen met een rechtszaak in de soap rond de verhuizing van de marinierskazerne. Dat blijkt uit een bezwaar dat op het bureau van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie ligt. Volgens de mariniers krijgen ze geen inspraak in de verhuisprocedure, terwijl ze vinden dat ze daar wel recht op hebben. Dat zegt vakbond VBM.
De mariniers worden gesteund door het College voor Geschillen Medezeggenschap, dat oordeelde dat de inspraak die zij hebben over de nieuwe kazerne in Zeeland beter moet. Maar de baas van de marine, de Commandant der Zeestrijdkrachten, legt dat volgens Vakbond VBM naast zich neer. Het verschil van inzicht zit hem vooral in de vraag of de verhuizing een reorganisatie is of niet.

INSPRAAK

Het College voor Geschillen Medezeggenschap Defensie oordeelde dat de verhuizing op sommige punten een reorganisatie is. Er zijn namelijk organisatorische wijzigingen, omdat eenheden als de special forces (MARSOF) in het midden van het land moeten achterblijven. En omdat de medewerkers van de voormalige gesloten marinekazerne in Vlissingen ook een arbeidsplek moeten krijgen in de nieuwe kazerne.
De commissie zegt daarom dat de medezeggenschap van de mariniers (TRMC Verhuizen) betrokken moet worden bij de reorganisatie. Maar de Commandant der Zeestrijdkrachten oordeelt anders. Hij vraagt een andere medezeggenschap (TRMC Zeeland) inspraak te doen.
Defensie doet net of haar neus bloedt en gaat gewoon door.
Vakbond VBM
De Zeeuwse medezeggenschap zou eigenlijk meepraten over de gevolgen voor het personeel in bijvoorbeeld de keuken en de schoonmaak. Daar is inmiddels duidelijkheid over en dus is deze medezeggenschap 'slapend'. Vakbond VBM vindt de Zeeuwse medezeggenschap niet de aangewezen partij om mee te praten. Wat de bond betreft moeten de TRMC Verhuizen en de bonden meepraten.

ONACCEPTABEL EN ONLOGISCH

De twee partijen hebben binnenkort een volgend gesprek over de kazerneverhuizing. Het advies van het College is niet bindend, maar een gang naar de rechter lonkt. Als de Commandant der Zeestrijdkrachten niet van mening verandert, gaat de bezwaarprocedure verder.
De vakbond is niet te spreken over de gang van zaken, schrijft ze in haar vakblad: "Defensie doet net of haar neus bloedt en gaat gewoon door. Voor de VBM is dit onacceptabel. De VBM zal in het volgende overleg kenbaar maken dat (...) het een reorganisatietraject betreft waarbij de regels die hiervoor gesteld zijn worden doorlopen. Wordt vervolgd...."

STRUISVOGELPOLITIEK

Jef Stassen van VBM licht nog toe: "Wij vinden dat een verhuizing per definitie een reorganisatie is. En dus moet er volgens de wet inspraak zijn. Defensie bedrijft struisvogelpolitiek. Enerzijds roepen ze het beste met de mensen voor te hebben. Maar als het erover gaat hoe die kazerne gebouwd moet worden, moeten de medewerkers het maar slikken."
De advocaat van de TRMC Verhuizen zegt: "Dit is zeer onverstandig en onlogisch. Ze leggen een zwaarwegend advies naast zich neer", aldus Jasper de Waard. Het Ministerie van Defensie kon niet reageren.

UITSTEL

Intussen is het bouwrijp maken van de grond in Zeeland uitgesteld. Daar zou afgelopen maandag mee begonnen moeten zijn. Staatssecretaris Barbara Visser wacht tot 1 januari om zo geen "onomkeerbare stappen te maken". De advocaat van de Medezeggenschap TRMC vindt dat "een verstandige keuze".
Volgens Visser krijgt de medezeggenschap nu nog meer ruimte om hun eisen kenbaar te maken. Het heeft wel gevolgen voor de oplevering van de kazerne in Vlissingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.