Een bijzondere herinnering aan je overleden kind

UTRECHT - In een hoekje van de woonkamer bij Hedy van Oers in Utrecht staat een klein rond tafeltje vol met foto's. Het zijn foto's van haar zoon Lucas die 7 maanden oud is geworden. De foto's zijn een waardevolle herinnering aan hem.
Lucas was een hele vrolijke baby na zijn geboorte in juni 2016. Tot hij ziek werd. Hij bleek een zeldzame stofwisselingsziekte te hebben, de ziekte van Krabbe.
Ze kwamen met hem in het Wilhelmina Kinderziekenhuis terecht en daar hoorden ze dat hij nog maar kort te leven had. "Dat was vreselijk. Ik weet het nog precies hoe dat diagnosegesprek ging. Dan stort je wereld in. Dat was heel heftig," vertelt Hedy.
De verpleegkundige in het ziekenhuis wees de ouders op de stichting Make a Memory. Een stichting die fotografen vraagt foto's te maken van kinderen van 23 weken tot en met 17 jaar. Voor Hedy zijn die foto's heel waardevol: "Het is zo mooi vastgelegd hoe Lucas was, mooie oogjes van dichtbij, bijzondere handjes en ook fijn om foto's van ons drietjes te hebben, want die hadden we zelf niet."

HERINNERINGEN MAKEN

Lucas leefde nog toen de fotograaf van Make a Memory langskwam. Hedy en haar man hebben geprobeerd om van die laatste periode met Lucas volop te genieten. "We hebben allemaal mooie herinneringen met hem gemaakt. We zijn naar het strand geweest, we zijn naar het bos geweest, we hebben geprobeerd hem nog zoveel mogelijk te laten zien van het leven en nog heel veel proberen te genieten met z'n drietjes."
Dat tafeltje in het hoekje staat niet voor niets daar. Het is de plek waar Lucas in de box lag en ook de laatste weken van zijn leven heeft geslapen. Voor zijn moeder Hedy blijft dit zijn plekje: "Dit was het plekje waar hij het meest is geweest in huis, dus dat hoort bij hem."

EEN TWEEDE KINDJE

Dit jaar, in juni, is Anna geboren. Hedy geniet van Anna en is blij dat zij die zeldzame stofwisselingsziekte niet heeft. "Toen ik zwanger was heb ik dat met de vlokkentest laten onderzoeken. Dus dat was een hele opluchting dat zij niet ziek bleek."
Lucas
Lucas
Hedy is zo blij met de foto's van stichting Make a Memory - die dit jaar tien jaar bestaat - dat ze op het geboortekaartje van Anna heeft aangegeven geen kraamkadootjes te willen. Zij en haar man willen graag dat de kraamvisite een bijdrage geeft aan de stichting zodat zij haar werk kan voortzetten.
Voor meer informatie over stichting Make a Memory kunt u terecht op hun website.
De foto's zijn voor Hedy een blijvende herinnering

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.