"Overlast biogascentrale Bunschoten-Spakenburg ontoelaatbaar"

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Er wordt de laatste tijd veel geklaagd over de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg. De fabriek maakt van vis- en andere etensresten groen gas en de geur die daarbij vrijkomt zorgt al jaren voor overlast. Volgens de provincie is de hoeveelheid klachten 'ontoelaatbaar' en daarom worden er maatregelen getroffen.
Het aantal meldingen dat is binnengekomen over A. van de Groep en Zonen is van enkele tientallen klachten vorig jaar gestegen tot enkele honderden dit jaar. Daarom heeft de provincie besloten extra te controleren en een dwangsom op te leggen als Van de Groep zich niet aan de afspraken houdt. Het bedrijf zegt er echter alles aan te doen om overlast te beperken en twijfelt aan de hoeveelheid klachten.

KLACHTEN

Volgens Arie van de Groep, één van de eigenaren, zijn de meldingen die binnenkomen op de klachtenlijn niet direct gevalideerde klachten. "Wij doen bijvoorbeeld zelf ook meldingen op die lijn als we bepaalde werkzaamheden uitvoeren", licht Van de Groep toe. Dat geeft volgens hem een vertekend beeld.
Bovendien denkt Van de Groep dat omwonenden meer klagen als er veel aandacht is voor de fabriek. "De afgelopen tijd waren er veel berichten over de aanvraag van een subsidie en de wens om uit te breiden."

STANK

Toch zijn er in het dorp mensen die heel veel overlast ervaren. "Je kunt niet met je raam open slapen en je krijgt er hoofdpijn van", vertelt een mevrouw op straat. "Het is een heel penetrante geur. Je kunt het niet negeren."
Anderen zeggen het niet of nauwelijks te ruiken. "Het hangt er erg van af hoe de wind staat", licht een andere omwonende toe. "Mijn buren hebben er erg veel last van, maar ik ga er iets makkelijker mee om."
Bunschoters zijn verdeeld over stankoverlast

GEVAARLIJK

Van de Groep vindt het vervelend als mensen last hebben van zijn bedrijf. "We doen er alles aan om dat te beperken." Toch denkt hij dat mensen meer last hebben van de geur omdat ze denken dat de lucht gevaarlijk is. "Onbekend maakt onbemind."
De fabriek verwerkt visresten en ander afgekeurd eten tot groen gas. Dit is een duurzaam alternatief voor aardgas, waar nu nog veel mensen hun huis mee verwarmen. Volgens de eigenaar is van gevaar geen sprake. "Het is net als bij de groene kliko thuis. Die stinkt ook als je hem open doet, maar gevaarlijk is het niet."

DWANGSOM

Het duurzame karakter van het bedrijf is voor de provincie geen reden om minder streng te zijn. "Het bedrijf heeft ook wel de sympathie van de inwoners, maar ze willen ook van de klachten verlost zijn", legt gedeputeerde Mariëtte Pennarts-Pouw uit. "En wij zetten ons daar graag voor in."
A. Van de Groep en Zonen heeft tot 15 oktober om aan de afspraken met de provincie te voldoen. Als dat niet lukt kan de provincie een dwangsom opleggen tot 20.000 euro per week.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.