Demonstratie Pegida bij Ulu-moskee in Lombok afgeblazen

© RTV Utrecht / Annet Schut
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht heeft vanavond een demonstratie van anti-islambeweging Pegida bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok voortijdig beëindigd. De burgemeester wilde verdere wanorderlijkheden voorkomen, nadat tumult was ontstaan.
Pegida had toestemming van de gemeente om bij de moskee te demonstreren. Op een groot scherm wilden ze beelden tonen van onder meer verkrachtingen, onthoofdingen en besnijdenissen.
Zo'n vijftien aanhangers van Pegida kwamen op de demonstratie af. Zij stonden in een met dranghekken afgezet gebied voor de moskee. Rondom de moskee stond veel publiek en er was ook veel politie aanwezig. 
Demonstratie Pegida bij Ulu-moskee in Lombok afgeblazen

VUURWERK

Na een toespraak van Pegida-voorman Edwin Wagensveld begonnen zo'n 150 omstanders met eieren, tomaten, flessen en blikken te gooien. Er werd ook vuurwerk afgestoken. Rond 20.30 uur besloot de burgemeester de demonstratie te beëindigen. De demonstranten werden met een bus weggebracht.

GEEN ARRESTATIES

Tot nog toe zijn geen arrestaties verricht, zegt een woordvoerster van de politie. "Maar aanhoudingen kunnen ook later nog volgen." Na het beëindigen van de betoging bleef het nog enige tijd onrustig op straat, maar in de loop van de avond keerde de rust terug. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.
De voorzitter van de Ulu-moskee Yucel Aydemir zegt dat het uit de hand liep door provocaties van Wagensveld. "Hij deed uitspraken die die jongens tot op het bot heeft geraakt. We hadden van tevoren nog afspraken met die jongens gemaakt en ze hadden beloofd niks te doen. Dat ging goed tot die man van Pegida over de profeet Mohammed begon. Dat is een gevoelig punt, dat had hij nooit moeten doen."
Het enige dat Pegida wil is provoceren. Zodat ze kunnen zeggen: zie je nou wel.
Yucel Aydemir - Voorzitter Ulu-moskee
Aydemir was op voorhand niet tegen de demonstratie, maar is wel teleurgesteld over het verloop. "We leven in een vrij land, iedereen mag demonstreren. Maar ik vind dat Pegida de fatsoensnormen overschreden heeft. Het enige dat zij willen is provoceren. Ervoor zorgen dat jongeren vanuit emotie verkeerde dingen doen, zodat zij op Facebook kunnen schrijven: zie je nou wel. Bovendien, al die politieagenten en gemeenteambtenaren die hier mee bezig zijn. Moeten we dat wel willen?"

VERBOD OP BARBECUE

Afgelopen zomer werd een demonstratie van Pegida bij de Ulu-moskee nog verboden. De groep wilde varkensvlees roosteren bij de moskee, maar zowel de gemeente als de rechter vreesden ongeregeldheden. Pegida mocht ook niet barbecueën bij de Sayidina Ibrahim-moskee in de wijk Kanaleneiland.
Tegenstanders van Pegida hielden na het verbod een demonstratie bij de Ulu-moskee, die kortstondig werd verstoord door een eiergooier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.