Pechtold: Borst wilde niet dat ik burgemeester van Utrecht werd

© ANP
UTRECHT - Alexander Pechtold treedt na twaalf jaar terug als partijleider van D66. Dinsdag neemt hij afscheid en gaat hij weg uit de Tweede Kamer. Pechtold maakte dat vandaag bekend op het partijcongres in Den Bosch. "Ik stap van het podium. "Ik heb alles gegeven. Het is tijd voor nieuw leiderschap", sprak hij.
De afgelopen maanden kwam Pechtold negatief in het nieuws met berichten over een van een vriend gekregen appartement en een relatie met een D66-raadslid uit Meppel. Binnen de partij is er kritiek op het afschaffen van het raadgevend referendum. Ook groeide de onvrede over de steun van de partijleider voor de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, een maatregel die 2 miljard euro kost en nu weer van tafel lijkt te zijn.

BURGEMEESTER UTRECHT

Pechtold werd in 2006 partijleider. In een exclusief afscheidsinterview met Vrij Nederland, dat hem in het diepste geheim sprak over zijn naderende vertrek, blikt hij uitgebreid terug. Zo gaat de partijleider in op het Utrechtse burgemeesterschap waarvoor hij in 2013 in de race was.
"Daar heb ik toen inderdaad in mijn eigen kring gesprekken over gevoerd. Er was ook een goede kans dat ik het was geworden. Maar op een gegeven moment kwam Els Borst langs op mijn werkkamer. Ze wilde niet eens een kopje thee en zei meteen: "Jouw vertrek naar Utrecht is nicht im Frage, de partij heeft je nog nodig." Toen vertrok ze weer, te voet naar het station." Grinnikend: "Als Els Borst zoiets zei, dan had je te luisteren." 
Vicepremier Kasja Ollongren en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag worden genoemd als opvolgers van Pechtold, evenals het jong Kamerlid Rob Jetten. Vanuit de Utrechtse politiek komen inmiddels reacties binnen op het vertrek. Wethouder Klaas Verschuure bedankt zijn partijleider.
De Utrechtse fractievoorzitter Jony Ferket is vol lof over Pechtold.
Raadslid Anne-Marijke Podt spreekt haar waardering uit voor de afscheidsspeech.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.