Hardloper stuit op leeuw in buitengebied Westbroek

© Peter Klaver
TIENHOVEN - Een hardloper in de buurt van Westbroek zal op alles gerekend hebben toen hij vertrok voor zijn zondagochtendrondje, maar niet op wat er vandaag gebeurde. In een weiland langs de Burgemeester Huydecoperweg vond hij een leeuw.
Het gaat om een welp van vier á vijf maanden oud die was achtergelaten in een kooi. De hardloper belde de politie en die schakelde dierenarts Peter Klaver in. Volgens Klaver is de kans groot dat het beest illegaal gedumpt is.
Voor de dierenarts uit Dodewaard is het ook geen dagelijkse kost; zegt hij, maar "dieren onder de 100 kilogram, daar schrik ik niet zo van." Volgens Klaver komt het zo goed als nooit voor dat er een gedumpt jong leeuwtje wordt gevonden.
De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben een onderzoek ingesteld naar de herkomst van het dier.
© Peter Klaver
Het welpje is opgevangen door de Stichting Leeuw op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Daar wordt hij verder onderzocht en krijgt hij te eten. "Hij is heel erg gestresst, wat niet zo gek is als je weet dat ie langs de weg is gevonden", zegt een medewerkster van Landgoed Hoenderdaell.
Directeur Robert Kruijff ging met een busje naar Westbroek om het welpje op te halen. Het dier zat in een zogenoemde hondenbench. Een verdoving was niet nodig. De bench is in het busje gezet en zo is hij naar Anna Paulowna gebracht.
"Hij lijkt gezond en is niet ondervoed. Hij zit nu bij ons in quarantaine en heeft heel veel rust nodig", zegt Kruijff. Het leeuwtje zit daarom in een ruim verblijf. "We laten hem even één op één met de verzorger. Ze gaan hem nu proberen vaste stukjes vlees te voeren."
De Stichting Leeuw vangt voornamelijk circusdieren op. De stichting heeft ook ervaring met de verzorging van leeuwenwelpjes.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.