Kamp Amersfoort krijgt Oezbeekse variant

© Kamp Amersfoort
AMERSFOORT - Oezbekistan gaat herinneringscentrum Kamp Amersfoort nabouwen. De grond hiervoor is inmiddels aangekocht. In 1942 vonden 101 gevangengenomen Oezbeekse soldaten de dood in Kamp Amersfoort.
De bouw werd aangekondigd door journalist en onderzoeker Remco Reiding, die al twintig jaar probeert families te traceren van 865 omgekomen Sovjetmilitairen die liggen op het Russische Ereveld in Leusden, onder wie de Oezbeken. Hij slaagde daar al ruim tweehonderd keer in, maar de namen van de Oezbeken zijn tot nu toe niet te achterhalen.
Het nagebouwde kamp, dat wordt opgetrokken in de buurt van de hoofdstad Tasjkent, gaat deel uitmaken van een breder themapark over de oorlog en zal tevens dienen als filmset. Het verhaal over de Oezbeekse soldaten wordt verfilmd op basis van een roman, die weer is gebaseerd op een boek dat Reiding eerder schreef.
Dat boek, Kind van het Ereveld, beschrijft de zoektocht van Reiding naar de nabestaanden van de overleden Sovjetsoldaten. Zoeken in het gesloten Oezbekistan bleek jarenlang onmogelijk. Maar dat is veranderd onder de impuls van president Sjavkat Mirzijojev, die in 2016 dictator Islam Karimov opvolgde. Hij wil het verhaal van de 101 inzetten als nationaal bindmiddel, aldus Reiding, wat ook de verklaring is voor de film en de bouw van het themapark.
Reiding is net terug van een elfdaagse zoektocht in het Centraal-Aziatische land, waarbij hij foto's en portretten van enkele van de omgekomen Oezbeekse soldaten heeft kunnen tonen. ,,We hebben een oproep gedaan en hopen dat mensen zich melden die de soldaten herkennen", aldus de onderzoeker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.