Kat-en-muisspel tussen politie en plofkraakbende

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
SOEST/UTRECHT - Honderd tot honderdvijftig valse kentekenplaten gingen er in anderhalf jaar tijd doorheen. Daags voor een plofkraak werd in Soest alvast een compleet geïsoleerde bouwkeet als schuilplaats gestald. De rechtszaak tegen een plofkraakbende met leden als "de Kale", "de Stotteraar" en ene "Boris de Boef" werpt een licht op een waar kat- en muisspel tussen de politie en een groep criminelen die tonnen buitmaakte.
Een serie plofkraken verspreid over het land trekt in 2016 de aandacht. In onder meer Soest en Leersum, maar ook verder weg in plaatsen als Hilversum, Uithoorn, Almere, Almelo en Oegstgeest worden geldautomaten opengebroken. ING zegt als een van de slachtoffers voor 770.567 euro te zijn benadeeld. Er lijkt een professionele bende actief te zijn. Afhankelijk van het soort PIN-apparaat maken de dieven gebruik van gas, een thermische lans of grovere maatregelen als een ketting aan een auto.

BUREAU HENGEVELD

De eerste tips komen binnen via opsporingsprogramma's als Bureau Hengeveld. De politie hoort over een auto die bij een van de misdrijven gebruikt zou zijn en bij een garage van een van de verdachten wordt geld gevonden dat met inkt is besmeurd.
Er doemt een beeld op van een bende die in steeds wisselende samenstellingen actief is. Binnen de groep van zeven verdachten zijn eigenlijk twee subgroepjes te onderscheiden, die het geld delen en wagens van elkaar gebruiken. Vier verdachten komen uit Utrecht, de overige drie uit Nieuwegein, IJsselstein en Nieuwersluis.

LOODS

Rechercheurs houden de mannen in de gaten en herkennen op basis van videobeelden die bij een loods in Kerkdriel zijn gemaakt een aantal verdachten. Op de beelden zijn ook gestolen auto's te zien die later bij plofkraken zijn gebruikt. De loods lijkt een uitvalsbasis waar vooral 's nachts veel activiteit is.
Als Nieuwegeiner Patrick F., bijgenaamd 'de Kale', naar Aruba wil met een flinke hoeveelheid contant geld wordt hij tegengehouden door de Marechaussee. Die was getipt en ontdekt dat hij 188 biljetten van 20 euro en drie briefjes van 50 bij zich heeft. De bankbiljetten zijn met verf gemarkeerd. Het geld wordt in beslag genomen, maar de Kale mag zijn reis vervolgen.

AFGELUISTERD

Vrienden van de Kale en de Stotteraar (de bijnaam van Mike W. uit Utrecht) worden ongemerkt door de politie afgeluisterd. Via de telefoon bespreken ze het gemarkeerde geld, hoe het witgewassen moet worden en hoe het ook letterlijk schoongemaakt kan worden.
Intussen bekijkt de politie de loods in Kerkdriel. In een Mercedesbus en een Audi 90 vinden de agenten plofkraakspullen. De politie plaatst peilbakens in de voertuigen, zodat ze gevolgd kunnen worden. Zo wordt ontdekt dat de wagens na verloop van tijd overgeplaatst worden naar Nieuwegein. De eigenaar van het pand blijkt een kennis van de Kale.

HANDSCHOENEN

Aan alles heeft de politie gedacht: telefoontaps, camera's, peilbakens. Het net sluit zich. Gefilmd wordt onder meer hoe de verdachten de auto's openen met handschoenen aan of met de hand in de mouw, kennelijk om geen vingerafdrukken achter te laten.
Ook Nieuwegein wordt na enige tijd verlaten. De auto's gaan naar een loods op Rotsoord in Utrecht, maar op dat moment heeft de politie de criminele groep al volledig in beeld.

BOUWKEET

Op Rotsoord zien agenten dat de wagens worden volgeladen met gasflessen, ijzeren staven, werkhandschoenen en gereedschap in alle soorten en maten. Drie verdachten hebben zich verschanst in een bouwkeet, die ze een paar dagen eerder in Soest hadden gestald. Isolatiemateriaal moet ervoor zorgen dat ze niet ontdekt worden door warmtebeeldcamera's, maar de politie zet honden in en die doen hun speurwerk goed.
Behalve Martinus de W. worden in Soest ook Roger K. en David R. opgepakt. Korte tijd later slaat de politie de loodsploeg in de boeien. In de keuken van verdachte Yassir el A. worden grote hoeveelheden bankbiljetten in de afzuigkap gevonden. Ook neemt de politie zogenoemde pgp-telefoons in beslag, toestellen die door de overheid niet afgeluisterd kunnen worden.

TELEFOON KRAKEN

El A. is eind 2015 al eens opgepakt voor het stelen van auto's in Amersfoort. Volgens justitie was hij met de Kale en de Stotteraar op pad. Door zijn telefoon te kraken slaagt de politie er in 174 berichten te lezen. "Pak die 335. Alles is kapot makkelijk. Alles is van ons!" lezen de rechercheurs. El A. wil tegenover de rechter niet verklaren wat die teksten betekenen.
Ook de andere verdachten zwijgen in alle toonaarden bij het aanhoren van al het verzamelde bewijs tegen ze. Als de bijnaam "Boris de Boef" ter sprake komt, glimlachen ze, maar niemand van hen laat los over wie het gaat. Behalve camerabeelden en telefoontaps beschikt het OM ook over verklaringen van andere betrokkenen. Zo is de man die kentekenplaten voor de bende leverde gehoord. In anderhalf jaar tijd deed hij tegen de honderdvijftig bestellingen.

GROEPJES

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak heeft de rechtbank deze week vier dagen uitgetrokken. De verdachten verschijnen in drie groepjes voor de rechter.
Verslaggever Mark van der Wel volgt de zaak vandaag vanuit de rechtszaal en beschrijft de ontwikkelingen live via twitter. Het Openbaar Ministerie zal naar verwachting donderdag een strafeis formuleren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.