Gemeentehuis in Amersfoort voldoet niet eens aan laagste eisen voor brandveiligheid

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het stadhuis van Amersfoort is sterk verouderd. Op gebied van brandveiligheid scoort het pand zo laag dat er nu hoognodig maatregelen getroffen moeten worden. De kosten daarvoor gaan in de tonnen lopen, schrijft het college aan de raad. Dat terwijl er al jaren plannen voor een verbouwing liggen.
Dat het pand niet aan alle eisen voldoet weet de gemeente al sinds 2012. Er moesten maatregelen getroffen worden, maar omdat er toen al over een verbouwing werd gesproken, kreeg de gemeente uitstel. Dat laatste is een aantal keren gebeurd. Nu is de maat vol, besloot de brandweer die weer een controle uitvoerde. De gemeente moet nu verplicht actie ondernemen.
Zo zijn er deuren die niet goed sluiten en ontbreken er brandscheidingen. In het gebouw is ook veel spiegeldraadglas verwerkt. Dat glas breekt snel bij een brand waardoor er meer zuurstof vrijkomt en de brand zich sneller kan verspreiden.
We moeten voorkomen dat we nu allerlei onderhoud gaan plegen, terwijl de kans bestaat dat we gaan verhuizen
Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66)
De vraag is nu wat er gaat gebeuren. Er is een budget van 30 miljoen euro. De gemeente moet op korte termijn beslissen: hebben we genoeg geld voor een compleet nieuw pand, verhuizen we naar een al bestaand pand dat aan alle eisen voldoet, of blijven we in het huidige pand en komt er een verbouwing.
Over de te treffen maatregelingen buigt wethouder Willem-Jan Stegeman (D66) zich nu. Hij heeft van de brandweer tot het einde van dit jaar gekregen om met een plan te komen. Stegeman: "We gaan eerst kijken welke maatregelen er echt op korte termijn getroffen moeten worden. Er moet namelijk voorkomen worden dat er nu allerlei onderhoud aan het pand gepleegd wordt, terwijl de kans ook bestaat dat er over drie maanden een verhuizing plaatsvindt. We hopen ergens in december te weten of we hier blijven of dat we naar een andere plek gaan. Aan de hand van dat besluit, nemen we grote of kleinere eerste maatregelen in het pand."
Zoals elke andere pandeigenaar denk ik aan de ene kant: waarom moet dit nu?
Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66)
"Wat we precies gaan doen, weet ik nog niet", vervolgt Stegeman. "Dat moet ik met de raad overleggen. Er zijn natuurlijk meerdere keuzes. We kunnen in een pand blijven dat misschien niet energieneutraal is maar waarmee je wel langer gebruik maakt van de stenen die er al staan. Of we gaan naar een geheel nieuw pand dat volledig voldoet aan de eisen op gebied van energie. We moeten dus ook bepalen: wat willen we uitstralen? Hoe lang willen we er zitten en hoe kijken we tegen de toekomst van onze gemeente aan? Dat moet ik met de raad vastleggen."
Blij is Stegeman niet met het oordeel van de brandweer. "Zoals elke andere pandeigenaar denk ik aan de ene kant: waarom moet dit nu? We gaan toch bijna verhuizen? Aan de andere kant gelden voor alle pandeigenaren in Nederland dezelfde regels en dus ook voor ons. We willen geen van allen dat er iets misgaat en dat later gezegd wordt: het pand voldeed al niet aan de eisen en daardoor is de schade groter. Dus, ik ben er niet blij mee maar dit is de taak van de brandweer en het is goed dat ze hun taken uitvoeren."
Volgens Stegeman voelt niemand zich onveilig. "En het is ook niet zo dat gezegd is: jullie moeten vandaag nog uit dit pand. Er dreigt geen acuut gevaar. Alleen als er nu iets gebeurt, is er meer schade. Niemand voelt zich nu onveilig maar we moeten ook niet zo lang wachten totdat dat wel het geval is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.