Vijfheerenlanden maakt zich op voor de paardenmarkten

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De voorbereidingen voor de 747ste paardenmarkt in Vianen zijn in volle gang. Dinsdagavond is de opening maar vanaf woensdag begint het voor velen pas echt. In het nabijgeleden Ameide start donderdag de paardenmarkt.
Er worden geen dieren meer verkocht op de markt in Vianen, die dit jaar het thema 'Cupido en de kleur van de liefde' draagt. Volgens de organisatie is daarvoor weinig tot geen interesse. Bovendien worden zakelijke transacties rondom de paardenverkoop nu allemaal digitaal gedaan. Het bekende handjeklap ga je op de markt dus niet meer zien. De paarden worden wel gekeurd door een jury. Die zit gestationeerd in een woonwagen midden op het terrein.

RINGSTEKEN

De grootste activiteit is toch wel het ringsteken, meldt de organisatie. Daar doen elk jaar zo'n zeventig á tachtig mensen aan mee. De deelnemers kunnen óf 'onder het zadel' meedoen, óf 'aangespannen'. Bij die eerste zit je rechtstreeks op het paard en als je 'aangespannen' zit, gebruik je bijvoorbeeld een koetsje. Een beetje snelheid moet je wel maken met het ringsteken want als je niet galoppeert kan de jury je deelname afkeuren.
Er komen veel mensen, ook uit de omgeving, op de paardenmarkt af. Volgens de organisatie nemen veel mensen vrij en zijn sommige scholen zelfs dicht gedurende het evenement. Dinsdagavond start de markt met de lampionnenoptocht. Daar doen steevast enkele duizenden mensen aan mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.