Veiligheidssysteem stoort, sneltram rijdt langzamer

© Provincie Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De sneltram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein kampt met storingen. Het veiligheidssysteem van de wissels geeft aan dat de tram zou kunnen ontsporen, maar de meldingen kloppen niet. De waarschuwing zou wel honderd keer per dag worden gegeven.
De provincie Utrecht beschouwt het systeem nu als onbetrouwbaar en verlaagt de snelheid op de plekken waar de storing voorkomt. Volgens gedeputeerde Dennis Straat is er nooit sprake van gevaar geweest voor de reiziger.

ERNSTIG

De snelheidsbeperking is tijdelijk een betrouwbare oplossing, laat Straat weten. "Desalniettemin vind ik dit een ernstige constatering", aldus Straat tegen de mobiliteitscommissie van Provinciale Staten.
De leverancier van het veiligheidssysteem, Bombardier, stuurt volgende week medewerkers vanuit Italië naar Utrecht om het probleem te onderzoeken. Wanneer de storing kan worden verholpen is nog niet duidelijk.

UITHOFLIJN

Bombardier is ook verantwoordelijk voor een probleem bij de bouw van de Uithoflijn. Het bedrijf levert onder meer het veiligheidssysteem voor een kruising met de Koningsweg, waarvan de software nog niet op orde is. Dat is een van de redenen waarom de planning van de veelbesproken tramlijn tussen de Uithof en het centraal station van Utrecht onder druk staat.
Gedeputeerde Straat benadrukt dat er een verschil is tussen het veiligheidssysteem van een wissel op de zogenoemde SUNIJ-lijn en het veiligheidssysteem van een overweg waarover wordt gesproken bij de Uithoflijn. Hij weegt de storing wel mee in de ontwikkelingen van het nieuwe tramproject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.