Kamervragen na vondst leeuwtje: "Mond viel open van verbazing"

© Facebook Stichting Leeuw
TIENHOVEN - De Partij voor de Dieren gaat Kamervragen stellen na de vondst van een leeuw in Tienhoven. Volgens Kamerlid Femke Merel van Kooten is het namelijk niet verboden om zo'n exotisch dier te houden. "Mijn mond viel open van verbazing."
"Technisch gezien mag je zelfs een olifant in je huiskamer hebben", zegt de politica tegen RTV Utrecht. Ze deed naar aanleiding van de vondst van de leeuw onderzoek naar de zogenoemde positieflijst die in 2015 werd ingesteld. Dat is een lijst met dieren die zijn toegestaan om als particulier te bezitten. Maar Van Kooten ontdekte dat die lijst door de rechter van tafel is geveegd.

LIJST

De minister zou halverwege dit jaar met een nieuwe lijst komen, maar die is er nog steeds niet. "Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om een regel te maken dat je geen leeuw mag hebben?"
Een leeuw hoort lekker op de savanne rond te rennen.
Femke Merel van Kooten
Verder wil de PvdD weten in hoeverre nu onderzocht wordt waar de leeuw uit Tienhoven precies vandaan komt. Tot slot hoopt Van Kooten dat de handel in leeuwen volledig aan banden wordt gelegd. Op dit moment wordt commerciële handel in leeuwen namelijk nog gereguleerd.
"Het is een bedreigde diersoort", zegt Van Kooten. "Die hoort lekker op de savanne rond te rennen. Niet in een Nederlandse dierentuin of bij een particulier in de achtertuin."
De leeuw die zondag in Tienhoven werd gevonden, verblijft inmiddels bij Stichting Leeuw in het Noord-Hollandse dorpje Anna Paulowna, de grootste leeuwenopvang van Europa. Het gevonden beestje heeft de naam Remy gekregen.

LEEUW KOPEN

Criminoloog Daan van Uhm verdiept zich namens de Universiteit Utrecht in met handel in exotische dieren. Volgens hem is het niet zo ingewikkeld om een leeuw te kopen, als je goede contacten hebt.
"Via dierentuinen of tussenhandelaren bijvoorbeeld", aldus Van Uhm. "Dit soort dingen gebeuren. Het gebeurt zelfs dat krokodillen worden aangetroffen."
De illegale handel in beschermde diersoorten is enorm groot.
Criminoloog Daan van Uhm

GROTE ILLEGALE MARKT

"De illegale handel in beschermde diersoorten is enorm groot en gevarieerd", zegt Van Uhm. "Dit is internationaal een enorm groot probleem. Er zijn criminele netwerken die steeds geraffineerder worden in het smokkelen van dieren van A naar B. Dat zijn natuurlijk zorgwekkende trends."
De criminoloog benadrukt dat hij niet kan inschatten waarom, of door wie, het dier werd achtergelaten in het weiland. Maar dat er op de illegale markt vraag is naar dieren als leeuwen, is volgens hem een vaststaand feit. "Men is op zoek naar het bijzondere van de natuur. Wat exclusief is, wil men hebben."
"Het houden van een grote katachtige was in de jaren 60 en 70 helemaal niet zo gek. In die tijd kon je in warenhuizen gewoon grote katachtigen kopen. Dat laat ook zien dat onze normen en waarden wat betreft het houden van zulke dieren verandert."
Dierenarts Peter Klaver ontfermde zich zondag over het leeuwtje in Tienhoven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.