Nazaten willen graf voor Johan van Oldenbarnevelt

De jonge Van Oldenbarnevelt in de tuin van zijn ouderlijk huis aan de Zuidsingel in Amersfoort, kunstwerk van Ingrid Mol.
De jonge Van Oldenbarnevelt in de tuin van zijn ouderlijk huis aan de Zuidsingel in Amersfoort, kunstwerk van Ingrid Mol. © Wikipedia / Willem Nabuurs
AMERSFOORT - Het kabinet moet op zoek naar het onthoofde lichaam van Johan van Oldenbarnevelt. Dat stelt SP-Kamerlid Ronald van Raak, die tegen RTL Nieuws zegt dat hij de minister-president deze week gaat vragen of hij de vermeende rustplaats van de Amersfoortse staatsman wil opsporen.
Johan van Oldenbarnevelt, die in 2009 nog in de top-10 van grootste Amersfoorters aller tijden stond, was tijdens de Tachtigjarige Oorlog de politiek leider van het nog jonge Nederland. Hij raakte in conflict met militair leider Prins Maurits van Oranje, die hem in 1619 op het Binnenhof in Den Haag liet onthoofden wegens hoogverraad. Het lichaam van Van Oldenbarnevelt zou in een grafkelder onder de toenmalige Hofkapel zijn gelegd, de plaats waar later de Eerste Kamer werd gebouwd.

VERBOUWING

Van Raak wil volgens RTL Nieuws weten of de raadspensionaris nog steeds onder het Binnenhof ligt. "De Hofkapel is afgebroken, maar de kelder is daar nog steeds", zegt hij. "Er komt een grote verbouwing van het Binnenhof. Deze week ga ik minister-president Rutte vragen of hij bereid is om onderzoek te doen om te kijken of de resten van deze belangrijke staatsman hier nog steeds liggen." Van Raak kaartte de kwestie in 2015 ook al eens aan.
Borstbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort.
Borstbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort. © RTV Utrecht
De grafkelder ligt nu verborgen achter een muur met archiefkasten. Nazaten Els en Anke van Oldenbarnevelt noemen dat "mensonterend". Tegen RTL Nieuws zeggen ze dat ze graag bereid zijn om dna af te staan als er daadwerkelijk botten van vier eeuwen geleden worden gevonden. "We willen heel graag meewerken om in ieder geval een graf te krijgen voor onze voorvader."

STANDBEELD

Volgend jaar is het precies 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd. Historicus Maarten van Rossem pleitte dit jaar al voor een betere plaats in Amersfoort voor het borstbeeld van de voormalige inwoner. Dat beeld staat nu in de tuin van het Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium. Van Rossem vindt het stationsplein de uitgelezen plek om de beroemde Amersfoorter postuum te eren.
Ronald van Raak zegt dat ook het standbeeld op de lange Vijverberg in Den Haag een ereplaats verdient. "In de jaren vijftig is vanuit het Koninklijk Huis bezwaar gemaakt en is het standbeeld hier terechtgekomen. Ik vind dat het standbeeld midden op het Binnenhof thuishoort, op de plek waar hij is vermoord."
Van Rossem Vertelt: Het beeld van Oldenbarnevelt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.