Grote politie-actie op industrieterrein Nieuwegein vanwege miljoenenhandel hennep

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN - De politie heeft een grootscheepse inval gedaan bij twee bedrijven op de Ravenswade in Nieuwegein. Beide bedrijven worden ervan verdacht artikelen te leveren voor de professionele hennepteelt.
Het gaat onder meer om een groothandel met een omzet van 25 tot 30 miljoen euro per jaar, volgens de politie "de grootste van Nederland". Het andere bedrijf is een growshop.
Ook op enkele andere locaties van de bedrijven werden doorzoekingen verricht. Op de inventaris van de bedrijven, meerdere panden, voertuigen en boten is beslag gelegd. Vier personen zijn aangehouden.
Tekst gaat verder onder de video.
Interview met politiewoordvoerder Jens over de politie-inval in Nieuwegein

AFGEZET

Tijdens de inval, die om 8.00 uur van start ging, zette de politie een groot deel van het bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch bij de McDonalds, de Hornbach en de Praxis af om ongestoord te kunnen werken. Personeel moest de panden verlaten. 
"Het is hier helemaal afgesloten rondom die panden", zegt verslaggever Peter Huting ter plaatse. "Er staan grote zwarte hekken en ik zie constant nieuwe auto's aan komen met technische rechercheurs. Je kan ervan uitgaan dat de actie nog de hele dag gaat duren".
Agenten zetten verder ook op verschillende plekken in het land vrachtwagens van de groothandel langs de kant van de weg. De auto's en lading werden in beslag genomen ten behoeve van het onderzoek.

ONDERZOEK

De invallen vormen volgens de politie "de eerste zichtbare actie na onderzoek van ruim een jaar". De groothandel wordt ervan verdacht als grootste leverancier in Nederland een belangrijke rol te spelen bij de professionele hennepteelt in Nederland en vermoedelijk de rest van West-Europa.
 "Wij denken dat ze voor een heel groot deel West-Europa voorzien van dit soort artikelen", zegt politiewoordvoerder Bernhard Jens. "99 procent van de klanten bestaan uit mensen die zich bezighouden met grootschalige hennepteelt."
Gisteren kwam de politie ook al in actie in Nieuwegein. Daarbij werden zes verdachten aangehouden. De verdachten zouden zich hebben beziggehouden met cocaïnehandel. Elf locaties in het land werden doorzocht, waaronder meerdere adressen in de Nieuwegeinse wijk Fokkesteeg. De acties hebben volgens de politie "niks met elkaar te maken".
Politie neemt auto in beslag.
Politie neemt auto in beslag. © Politie Midden-Nederland
Beelden van de inval, gemaakt door een omstander.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.