Kap dreigt voor "Utrechts mooiste boom"

UTRECHT - Hij staat er al 170 jaar, maar de vraag is nu: hoe lang nog? De grote rode beuk bij het Rosarium in Utrecht is ziek en vandaag wordt gekeken of de beuk kan blijven of niet.
Vanochtend vroeg werden al spijkers in de boom geslagen om sensoren aan op te hangen. Die moeten bijhouden hoe de boom zich houdt onder een trekproef, die moet uitwijzen hoe het gesteld is met de stabiliteit van de boom.
"We trekken met een staalkabel aan de boom en tijdens het trekken gaan we meten hoe de boom zich gedraagt zich onder de last", zegt één van de boomonderzoekers. "Er wordt hard aan getrokken en we gaan kijken naar de kanteling van de kluit."

ZIEK

De iconische rode beuk op de rotonde bij de Prinsesselaan is al lange tijd ernstig ziek. De boom heeft een nare schimmel en er groeien grote bruine zwammen rondom de stam.
 "Hij is echt behoorlijk ziek", zegt boomdeskundige Frank van der Brink. "Het is begonnen met een fytofteraschimmel, een bodemschimmel die de kluit aantast. Dat zie je nu aan de zwarte vlekken op de stam. Uiteindelijk wordt die boom zo zwak dat er parasitaire schimmels komen, zoals de reuzenzwam. Die is eigenlijk al jaren bezig om de wortels van de boom aan te tasten."

KAP ONVERMIJDELIJK

De gemeente zegt nu de uitslag van de trekproef af te wachten en als blijkt dat de boom niet meer veilig is, dan is kap onvermijdelijk.  "Als hij valt, kan hij heel vervelend vallen", zegt Van den Brink. "En dat willen we natuurlijk niet."
Wanneer de beuk wordt gekapt, komt er wel een nieuwe voor terug, maar het zal even duren voordat deze net zo mooi en beeldbepalend zal zijn. "Het is een van de mooiste bomen van Utrecht", zegt een voorbijgangster over de boom die al een boek en eigen Facebookpagina heeft.

KATHEDRAAL

"Deze boom is ontzettend belangrijk", zegt fotografe Wieke Eefting. "Voor de hele wijk en ver daarbuiten. Steeds als ik bij de boom ben, ontmoet ik mensen die dat vertellen. Het is een prachtboom, een soort van kathedraal als je eronder staat. Dat maakt dat mensen dit ook gebruiken als plek om naar toe te gaan, om je geliefde ten huwelijk te vragen, om foto's te maken, om feestjes te houden."
Volgens Eefting is de boom niet alleen mooi, maar haalt hij ook nog eens karrevrachten aan fijnstof uit de lucht. "Als je deze boom omhakt, moet je vijf- tot zesduizend boompjes van acht tot tien jaar terugplanten om hetzelfde effect te krijgen."
Voorbijgangers kijken naar de werkzaamheden bij de beuk.
Voorbijgangers kijken naar de werkzaamheden bij de beuk. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Onderzoek rode beuk: "We gaan meten hoe de boom zich houdt".
Voorbijgangers: "Het is een van de mooiste bomen van Utrecht".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.