Remy de leeuwenwelp komt vermoedelijk uit circus

© Stichting Leeuw
WESTBROEK - Het kostte stichting AAP een paar telefoontjes, maar toen waren ze er wel uit. Remy het leeuwenwelpje komt vermoedelijk uit een Duits of Frans circus. "Het is een dier van een Europees circus en uiteindelijk via een wat aparte meneer in Wallonië bij een Nederlander terecht gekomen", zegt directeur David van Gennep.
"Die Nederlander heeft gedacht: 'Het wordt me toch een beetje te link met zo'n welp in de auto.' En die heeft het gewoon onderweg ergens langs de kant van de weg gezet." Remy werd door een hardloper gevonden in een weiland in Westbroek. Het is volgens Stichting AAP nog onbekend wie het leeuwtje uit de auto heeft gezet.
FOTO-SHOOTS EN OPTREDENS
Het gebeurt wel vaker dat een circus leeuwtjes fokt. Van Gennep: "Om daar foto-shoots mee te maken en optredens mee te doen." Remy is dus verkocht aan een Belg, die man heeft volgens Van Gennep meerdere katachtigen en ook nog een aap. "Hij was eigenlijk al in het vizier van de opsporingsdiensten. Maar die hebben wat getreuzeld bij het in beslag nemen. Anderhalve week later heeft die man dat dier dan al gewoon gedumpt. Nou dan is het probleem ook opgelost, hè? Dat is waar het een beetje op lijkt."
Stichting AAP vangt exotische zoogdieren in Nederland op. Remy is opgevangen bij Stichting Leeuw en maakt het naar omstandigheden goed. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is belast met het onderzoek naar de herkomst van het leeuwtje. Zij doen tijdens het onderzoek geen uitspraken over de leeuwenwelp.

KAMERVRAGEN

Het verhaal over de Utrechtse leeuw heeft het al tot in Den Haag geschopt. De Partij voor de Dieren gaat kamervragen stellen. "Het zou toch niet zo moeilijk moeten zijn om een regel te maken dat je geen leeuw mag hebben?", vraagt kamerlid Femke Merel van Kooten zich af. De partij pleit voor de invoering van een zogenaamde positieflijst. Het houden van leeuwen als huisdier is overigens in Nederland wel verboden. Net als in België.
Op een positieflijst staan alle dieren die geschikt zijn als huisdier. Komt een dier niet op die lijst voor dan is het verboden om als huisdier te houden. Nu is het nog andersom, er is een lijst met verboden huisdieren. Maar daar zitten veel mazen in. "Voordat je alle dieren op zo'n lijst hebt ben je oud en grijs. Daarnaast: als een handelaar bijvoorbeeld een wilde katachtige met een huiskat kruist staat zo'n dier ook niet op die lijst. Als je het omdraait sluit je meteen alles uit."
In Nederland mogen circussen sinds september 2015 geen wilde zoogdieren meer houden. Dat verbod geldt ook in België, maar in veel andere Europese landen niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.