"Oud-Katholieke Kerk had bij misbruik vooral medelijden met dader"

© ANP
AMERSFOORT - De leiding van de Oud-Katholieke Kerk heeft bij kindermisbruik vooral oog gehad voor de daders. Die conclusie trekt een onderzoekscommissie, die een rapport schreef over zeven geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik. De commissie twijfelt of het bestuur, dat in Amersfoort zetelt, wel slagvaardig optreedt wanneer dat nodig is.
De misbruikzaak kwam aan het rollen toen vorig jaar een oudkatholieke luchthavenpastoor van Schiphol in opspraak raakte. Hij had in Cambodja naaktfoto's van jongetjes gemaakt en was daarvoor aangehouden. De kerk kende zijn seksuele voorkeur voor jongetjes en nam geen maatregelen.

MISDRAGINGEN

Later werd duidelijk dat zeven geestelijken zich binnen de kerk aan onder meer misdienaars hebben vergrepen. Een onderzoekscommissie onder leiding van oud-rechter Wiel Stevens stelt vast dat de misdragingen varieerden van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding en ernstig seksueel misbruik. Vijf van de daders zijn inmiddels overleden. Stevens onderzocht eerder het misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.
De commissie sprak tien slachtoffers, onder wie ook priesters en pastoors, maar benadrukt dat er meer slachtoffers zijn. Een van de belangrijkste conclusies luidt dat de kerkleiding bij meldingen van misbruik niet de juiste maatregelen nam. Slachtoffers voelden zich daardoor in de steek gelaten. "Het lijkt erop dat in de kerk de barmhartigheid en het mededogen ten aanzien van de dader meer prioriteit hadden dan het beschermen van mogelijke slachtoffers."

BOOS EN VERDRIETIG

Vijf slachtoffers zijn nog steeds boos en verdrietig, vertelden ze de commissieleden. Vijf anderen gaven aan dat de zaak wat hen betreft een afgesloten hoofdstuk is. Voor enkelen van hen was het melden wel belangrijk, omdat ze hopen dat de kerk ervan kan leren. Sommigen hebben schikkingen geaccepteerd.
De commissie is kritisch over hoe de kerkleiding omging met de situatie. "Hoewel de geruchten volop de ronde deden en er zelfs meldingen bij leidinggevenden binnenkwamen, is er niet opgetreden of ingegrepen. Slachtoffers die de moed hadden zich te melden, bleven in de kou staan."

DIEPE SPIJT

De Oud-Katholieke Kerk is een liberale kerkstroming met ongeveer 5.000 leden. Het kerkbestuur zegt geschokt te zijn door de conclusies en betuigt diepe spijt. De bestuursleden beraden zich op hun positie en sluiten terugtreden niet uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.