Onttrekkingsverbod Utrechtse Heuvelrug langer van kracht

© Waterschap Vallei en Veluwe
PROVINCIE UTRECHT - Het verbod om water uit sloten en beken in de Utrechtse Heuvelrug te halen blijft nog tot en met 15 november van kracht. Dat maakte het Waterschap Vallei en Veluwe vandaag bekend. Het watersysteem heeft zich volgens het waterschap nog niet voldoende hersteld. Het verbod heeft tot gevolg dat boeren nog altijd niet mogen sproeien met dit water.
Het verbod geldt in de provincie Utrecht enkel voor gebieden op de Utrechtse Heuvelrug. De rest van de problemen liggen bij de beken en sloten in Gelderland. Deze gebieden vallen ook onder dit verbod.
Het neerslagtekort door de extreem droge zomer ligt nog altijd rond 300 milimeter. Daardoor liggen hoger gelegen beken nog altijd droog. Omdat de komende weken niet veel neerslag voorspeld wordt, verwacht het waterschap niet dat de grondwaterstand zich snel herstelt. Als de waterstand nog verder zakt, worden er problemen voorzien voor de hoeveelheid en kwaliteit van het water.
Pas als de waterstanden normaal zijn kan het watersysteem weer goed functioneren. Wanneer dit zal zijn is niet bekend. Bij voldoende verbetering van het waterpeil zal het verbod worden opgeheven. Het waterschap zegt de situatie in de gaten te houden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.