Plofkraakverdachten blijven betrokkenheid ontkennen

© Koen Laureij
SOEST/UTRECHT - Ook Jurjen van D., Yassir el A. en Patrick F. ontkennen iedere betrokkenheid bij een groot aantal plofkraken in onder andere Soest, Driebergen en Almelo. Volgens justitie maakten de drie deel uit van een groep van zeven die tonnen buitmaakte door het openbreken van ING-pinautomaten in Albert Heijnfilialen.

STERK BEWIJS

Justitie zegt een ijzersterke zaak in handen te hebben. Gisteren werd al bekend dat verschillende garageboxen waren volgehangen met camera's en politiemicrofoons en dat de panden door observatieteams in de gaten werden gehouden. Ook zijn de routes van gestolen auto's die in loodsen stonden en waar microfoons en bakens in waren gehangen achterhaald en zijn de voertuigen door getuigen gezien. Van verschillende verdachten zijn daarnaast DNA-sporen gevonden op de plaatsen delict.

ALIBI

Juist dat DNA-spoor is een troef van justitie, maar het vertoont hier en daar wat scheurtjes. Zo is direct na een plofkraak lichaamsmateriaal van El A. gevonden, maar zijn advocaat merkte fijntjes op dat zijn cliënt op dat moment op vakantie was in Marokko. Zijn telefoon heeft verschillende zendmasten aangestraald op de route naar Noord-Afrika. "Hoe mijn DNA daar dan komt, verbaast me", aldus El A. "Ik heb er in ieder geval niets mee te maken."
Justitie zegt meer bewijzen te hebben die er niet om liegen. Zo zou Patrick F. op Schiphol met een groot aantal biljetten van twintig euro na een tip van de recherche uit de rij zijn gehaald door de marechaussee. Hij stond op het punt af te reizen naar Aruba voor een vakantie. De serienummers van de biljetten zijn te herleiden naar een geplofte geldautomaat en er zat beveiligingsinkt op het geld. "Ik handel in horloges en auto's", is het verweer van F. "Dan wordt er vaak betaald in twintigjes. Hoe de inkt op het geld komt, weet ik niet. Ik heb ook wel eens biljetten gezien met bloedspetters. Van wie ik het geld kreeg, zeg ik liever niet. Ik wil niemand in de problemen brengen."

MIDDELVINGER

Meerdere plofkraken werden gezien door getuigen. In Almelo bijvoorbeeld, waar opnieuw een ING-automaat in een Albert Heijn het doelwit was. Een getuige die met een vriend op een hoek stond 'te chillen' herkende als autoliefhebber direct een dure Audi A6 Avant en noteerde het kenteken. De auto werd door door de recherche gezien in een loods aan de Rotsoord in Utrecht. Volgens justitie de belangrijkste uitvalsbasis van de bende. De getuige zag de Audi na de plofkraak wegrijden en zag dat de bijrijder een middelvinger naar hem op stak. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de daders gevlogen.

ONTSPANNEN

De verdachten komen tot dusver ontspannen over. De sfeer in de rechtszaal is rustig, zo zit er bijvoorbeeld geen parketpolitie bij. Zo nu en dan wordt er zelfs gelachen. Dat is mede te danken aan de houding van de drie rechters die hun geduld niet verliezen als een verdachte zwijgt. 
Of de glimlach er na donderdagmiddag nog is, zal moeten blijken. De verwachting is dat het OM dan met forse strafeisen zal komen. Voor een enkele plofkraak waar woningen in de buurt liggen is de strafmaat recentelijk verhoogd tot maximaal 48 maanden cel. In deze zaak gaat het om tientallen roven waarbij straffen opgeteld kunnen worden.
Morgen staan de laatste drie verdachten voor de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.